olika pitbull raser

Olika pitbull raser

Det finns totalt fyra olika pitbull raser: amstaff, pitbull, staffordshire bullterrier och american bully. Trots att de är relaterade har varje ras sin egen unika personlighet, utseende och historia. I denna artikel ska vi titta på skillnaderna mellan de olika raserna eftersom det är en källa till otroligt många missförstånd.

Varför svenska kennelklubben inte godkänner olika pitbull raser

Svenska Kennelklubben (SKK) har inte godkänt dessa olika pitbull raser som en enhetlig hundras eftersom det är en blandras som inte uppfyller deras kriterier. SKK anser att för att en ras ska anses som godkänd ska den måste ha en stabil genetisk bas med en väl definierad standard och en etablerad förening som arbetar för att främja och bevara rasen. Eftersom dessa raser är just en blandras som inte har något av detta blir det enligt SKK svår att godkänna den. Således är dessa raser listade på deras sida över farliga hundar.

Det är också viktigt att notera att de olika pitbull raserna har ett dåligt rykte på grund av vanvård och misshandel av dessa hundar för illegala syften såsom tävlingar i hundkamp. Dessa aktiviteter är förbjudna i Sverige och många andra länder, och är skadliga både för hundarna och för samhället i stort.

Det kan ske en förändring på sikt, men i dagsläget ser det mörkt ut för dig som vill köpa en hund från en betrodd, respekterad och framförallt välrenommerad uppfödare. Men vi kommer uppdatera denna artikel så fort någon förändring sker.

Skillnad på amstaff och pitbull

skillnad på amstaff och pitbull
  • Ursprung: Amstaff är en amerikansk ras, och dess fulla namn är American Staffordshire; medan pitbull är en blandning av flera europeiska hundraser.
  • Storlek: Amstaff är generellt större, med en medelvikt på 30-60 kg jämfört med 20-50 kg för pitbull.
  • Personlighet: Båda raserna är kända för att vara lojala och kärleksfulla mot sin familj, men pitbull är ofta mer energisk och söker mer uppmärksamhet från sina ägare.
  • Utseende: Amstaff har en mer muskulös kroppsbyggnad med en platt näsa och bredare huvud, medan pitbull har en smalare näsa och aningen smalare huvud.

Det är viktigt att notera att varje typ är unik och att deras beteende och personligheter påverkas starkt av deras uppfödning och miljö.

Glöm inte att de framavlades för att bli kamphundar

De olika pitbull raserna, såsom amstaff och american bully, utvecklades ursprungligen i Storbritannien för att delta i hundkamper. Dessa kamper var mycket populära under den industriella revolutionen, men har sedan dess blivit förbjudna i de flesta länder, inklusive Sverige.

Detta dåliga rykte som kamphund har följt med raserna och gjort dem till ett omstritt djur, särskilt bland de som oroar sig för hundars säkerhet och farlighet. Och i synnerhet för familjer som har småbarn. Även om det är viktigt att erkänna dess historia som kamphund, så bör man inte dra slutsatser om en hel ras baserat på deras ursprung. Många hundägare hävdar att med rätt uppfostran och socialisering kan de olika pitbull raserna kan vara minst lika tillförlitliga sällskapsdjur som små – tillsynes harmlösa – hundar som exempelvis goldendoodle, labradoodle och maltipoo.

Similar Posts