varför juckar tikar

Så får du tiken att sluta jucka

Att tiken juckar är ett uttryck för dess biologiska livskraft som är en naturlig del av dess natur. Så du får inte bli irriterad över beteendet. Men det kan bli otroligt pinsamt om de juckar för ofta, eller ännu värre – på människor du går förbi på gatan eller i kön på ICA.

Därför kommer vi i denna artikel lära dig 4 viktiga steg för att få tiken att sluta jucka. Så låt oss börja!

4 steg för att få tiken att sluta jucka

 1. Köp nya leksaker som är stimulerande för tiken

  Ett väldigt smart och beprövat sätt för att få tiken att sluta jucka, är att köpa nya leksaker. Men inte vilka hundleksaker som helst, utan utmanande och stimulerande leksaker. På så vis kan du få tiken på andra tankar väldigt snabbt, vilket kan bryta beteendemönstret fortare än du tror.

 2. Minimera stress

  Stress är en av de vanligaste orsakerna till varför en tik juckar, så det är otroligt viktigt att hitta sätt att minimera stressen i tikens liv, till exempel genom träning, socialisering och tillräckligt med sömn.

 3. Byt miljö till något mer stimulerande

  Inte sällan juckar tiken för att de är uttråkade vilket gör att deras energi omvandlas till sexuell energi. Är de uttråkade kan detta åtgärdas genom att introducera dem till nya miljöer. Till exempel kan du besöka en strand, ett hundbad eller något lekland – försök att variera deras liv lite mer.

 4. Undersök orsaken till juckningen hos veterinären

  Funkar inte något av stegen ovan så är ett veterinärbesök ett måste för att fastställa om det finns en underliggande medicinsk orsak till att tiken juckar.

Om inte de stegen fungerar – testa följande 3 livsstilsförändringar

 • Regelbunden bad och borstning: En regelbunden rengöringsrutin, inklusive bad och borstning, hjälper till att förebygga och lindra hudirritationer som ibland kan vara orsaken till varför en tik juckar.
 • Lägg om tikens diet: En hälsosam diet med tillräcklig mängd näringsämnen kan hjälpa till att förbättra hudens tillstånd och därmed minska juckningen.
 • Använd mediciner och behandlingar: Vid behov kan veterinären ordinera mediciner och behandlingar för att hindra beteendet, såsom antihistaminer eller specifika salvor. Dock är detta sista utvägen och helst något du ska försöka undvika.

Ska man låta tiken jucka?

Ja, faktum är att juckning är en naturlig del av tikens fysiologi och är ett tecken på att hunden vill para sig. Det är således viktigt att tillåta tiken att jucka för att få utlopp för sin energi och grundläggande instinkter.

Med det sagt så kan det i vissa fall bli på tok för mycket och orsaka hudirritationer, sår men också offentliga pinsamheter. Det är inte direkt roligt om tiken börjar jucka på andra personer när du går och handlar på ICA. I sådana situationer är det viktigt att undersöka orsaken och att besökare en veterinär för att hitta den bästa lösningen för tiken.

Tikar juckar på grund av sexuell nyfikenhet, men också för att de vill leka

Att jucka är som sagt ett instinktivt beteende. Både valpar och vuxna hundar juckar oavsett om de är hanar eller tikar. Det är ett normalt beteende för alla hundar och ska således inte bemötas med ilska från dig som hundägare. När valparna växer ökar deras hormonnivåer och kastrerade hundar kommer att jucka för att försöka para sig.

Att jucka är en även ett normalt lekbeteende, hundar kan jucka mot varandra under korta perioder, sedan sluta och sedan byta roller. Det är ovanligt att se erektion i dessa situationer eftersom det primärt är lek.

Slutord

Trots att det alltså är fullt normalt ska du ändock prova de 4 steg vi inledde artikeln med. Om inte det funkar så råder vi dig att testa de 3 efterföljande stegen. Och ha tålamod med tiken – förändring kommer inte ske på några timmar!

Similar Posts