welsh corgi

Welsh Corgi

Welsh Corgi är en liten, kraftfull och intelligent hundras med rötter i Wales. Från början användes de som vallhundar, men har på senare tid blivit populära familjehundar, och har även i vissa fall nyttjats som vakthundar – trots sin ringa storlek. Utmärkande drag är kärleksfullheten och lojaliteten. Dessutom är de kända för sin härliga personlighet och energi; samt inte minst för att Drottningen Elizabeth II ägde flera stycken under sin livstid.

I denna guide kommer vi att titta närmare på Welsh Corgi, deras historia, utseende, personlighet, nackdelar, uppfödare och mycket mer.

Snabbfakta om Welsh Corgi

EgenskaperInformation
UrsprungslandStorbritannien
Mankhöjd24 – 33 cm
Vikt11 – 18 kg
Livslängd10 – 15 år
PälsfärgRöd, svart, beige & vit
Pälsvård (frekvens)Daglig borstning under höst & vår, annars veckolig
EnerginivåHög
Motionsbehov1-2 timmar per dag
Lämplighet för familjer med barnHögst lämplig
Rekommenderad bostadsstorlekStörre lägenhet, helst hus med trädgård
Kända sjukdomarPatellaluxation, ögonsjukdomar, ryggproblem
Kostnad15 000 – 30 000 kr
Bästa uppfödaren 2023Kwaisan
Faktaruta

Historia

Welsh Corgi har som sagt sitt ursprung i Wales där de användes som vallhundar på gårdarna. De är en av de äldsta hundraserna i Storbritannien och har funnits där i tusentals år.

Faktum är att detta är en av de mest mångfacetterade hundraserna som finns. Detta på grund av att de fattiga walesiska bönderna i regel endast hade råd med en hund, och därför utvecklade de en mångsidighet som bl.a. innefattade att både valla boskap och vakta gården för obehöriga. Samt att inte minst vara en kärleksfull familjehund när inget arbete krävdes.

Mot bakgrund av detta är det sålunda inte konstigt att denna hundras blivit en så enormt populär familjehund på senare år. Och deras söta yttre har inte direkt stått i vägen för denna utveckling.

Utseende

Welsh Corgi är en liten hund med ett relativt kraftfullt och muskulöst utseende. De har korta ben och en lång kropp, vilket gör dem unika jämfört med andra hundar. De har en förhållandevis tjock men samtidigt mjukt päls som kan vara av många olika färger, inklusive röd, svart, vit, brun och beigeaktig. Därutöver har den kännetecknande upprätta öron som alltså står rakt upp och vittnar om deras alerta personlighet, och runda ögon som ger dem ett charmigt och gulligt utseende.

Personlighet

Detta är – som vi inledningsvis nämnde – en mycket kärleksfull och lojal hund med en livlig personlighet. De är kända för sin energi och framförallt sin nyfikenhet, och är alltid redo att utforska nya miljöer med en smittande entusiasm. Welsh Corgi är också mycket intelligent och lätt att träna, och är en stor favorit bland hundägare över hela världen just på grund av det lilla motstånd som bjuds vid inlärningsprocessen, oavsett om de är valpar eller storvuxna.

Motion

De kräver regelbunden motion för att inte bli uttråkade. De är en aktiv hundras som gillar att röra på sig över stora ytor, så det är viktigt att ge dem möjlighet att utforska och leka regelbundet. Rekommenderat motionsbehov är 1-2 timmar om dagen. Fortsättningsvis behöver Welsh Corgi också en balanserad kost för att hålla sig frisk, så det är viktigt att ge dem en högkvalitativt hundfoder.

Pälsvård

Det finns både kort- och långhåriga Welsh Corgis. Väljer du att köpa en långhårig valp så ska du vara medveten om att de fäller mycket under två gånger per år, både under hösten och våren. Borstning ska därför ske minst ett par gånger i veckan, och när de fäller så ska man borsta dagligen.

Träning

Welsh Corgi är en mycket intelligent hundras som är lätt att träna. De är snabba att lära sig nya kommandon och blir stimulerade av utmaningar, så det är viktigt att ge dem möjlighet att träna och utvecklas regelbundet. Vidare är de också högst lämpliga för olika hundsporter som t.ex. agility. Därutöver har de en fäbless för apportering, så om du jagar fåglar så kan de i många fall – förutsatt att de fått en bra träning – bli exemplariska apporterande fågelhundar.

Skillnad på Welsh Corgi Cardigan och Pembroke

skillnad på welsh corgi cardigan och pembroke

Många undrar om skillnaderna mellan de snarlika varianterna av Corgi, nämligen Cardigan och Pembroke. Trots att likheterna är fler än skillnaderna så finns det ändock variationer i öronform, mankhöjd, pälsfärg m.m. För att förtydliga detta har vi nedan gjort en jämförelsetabell så du enklare kan jämföra.

EgenskapWelsh Corgi CardiganWelsh Corgi Pembroke
PälsfärgVit, röd & brunRöd & svart
PälslängdKorthårigLånghårig
BenlängdKortare benLängre ben
ÖronformSpetsigaRunda
Mankhöjd24 – 33 cm25 – 30 cm
Vikt11 – 18 kg10 – 14 kg
Jämförelsetabell

Vanliga frågor och svar om Welsh Chorgi

Hur mycket kostar en Welsh Corgi?

Priset för en Welsh Corgi är i genomsnitt mellan 15 000 – 30 000 kr från en av Svenska Kennelklubbens godkända uppfödare.

Finns det svarta Welsh Corgis?

Ja, men de är sällsynta. Pembroke tenderar att ha en svartare päls än Cardigan som går mer åt den rödaktiga hållet.

Var kan man köpa valpar i Sverige?

Du kan hitta Welsh Corgi valpar till salu från en ansedd uppfödare som exempelvis Kwaisan.

Är de ömsinta med barn?

Ja, denna hundras är vanligtvis ömsinta med barn. Faktum är att barn tenderar att nästan instinktivt älska hundarna av deras blotta utseende. Det beror förmodligen på de korta benen, men vem vet?

Behöver de mycket motion?

Ja, eftersom det är en aktiv ras så behövs dagliga promenader och fysisk aktivitet. Helst 2-3 ggr/dag. Trots deras korta ben är de förvånansvärt snabbfotade, vilket gör att du kan ta med dem på en joggingrunda utan problem.

Hur är pälsvårdsbehovet?

Under våren och hösten så fäller de ganska mycket, och behöver således borstning i princip varje dag. Men i vanliga fall krävs endast veckolig pälsvård.

Är de självständiga hundar?

De är förhållandevis självständiga, men de behöver också regelbunden interaktion och kärlek från sin familj. Ju mer kärlek de får desto tryggare blir de.

Vanliga fördomar om Welsh Corgi

 • Att de är långsamma och sega: Denna fördom är felaktig, eftersom Welsh Corgis är betydligt snabbare än de flesta tror. Testa ta med dem på en joggingtur så får du se om du kan hålla farten!
 • Känsliga för kyligt väder: Denna fördom är delvis sann om du väljer att köpa en korthårig och inte en långhårig Welsh Corgi. Under vinterhalvåret kan de korthåriga nämligen frysa en del, och då kan de behöva hundkläder för att inte frysa; och i vissa fall även hundtäcke under natten.

För- och nackdelar med Welsh Corgi

Fördelar

 • Storlek: Welsh Corgis är korta och kompakta hundar vilket gör dem lätta att hantera och ta med på resor eller utflykter. De tar helt enkelt inte upp så mycket plats, och de är lätta att bära.
 • Entusiastiska: Det är svårt att inte bli smittad av deras entusiasm inför nya miljöer och utmaningar.
 • Aktiva: Hunden har en hög energinivå och stundvis busiga och gillar att leka, framförallt med barn. De är också lätta att träna och gör ofta bra prestationer i bl.a. agility.
 • Intelligent: De är intelligenta hundar som lär sig snabbt. De är framförallt nyfikna – en egenskap som gör dem både roliga och lätta att träna.
 • Lämpliga för familjer: På grund av deras vänliga sinnelag är de perfekta följeslagare för familjer med barn.
 • Lång livslängd: Trots deras ringa storlek så lever de i regel mellan 10 – 15 år.

Nackdelar

 • Nafsar mycket som valp: Var förberedd på att de har en tendens att nafsa på hälarna på människorna runtomkring sig. Detta beteende måste avvänjas från början, så här måste du visa prov på tålamod och konsekvens.
 • Träningsbehov: De kan också vara utmanande att träna och uppfostra på grund av deras starka vilja och självständighet. Det krävs en stark, dedikerad och beslutsam ledare.
 • Pälsvård: Kräver daglig borstning under höst och våren, och veckolig borstning under sommar och vinter.
 • Hälsoproblem: På grund av deras korta ben och tjocka kroppar är Welsh Corgis benägna att drabbas av ryggskador. Dessvärre kan de också drabbas av ledskador på grund av samma anledning.
 • Skällande: Somliga, långt ifrån alla, kan vara ivriga skällare, särskilt när de känner sig hotade eller oroade. Detta kan vara störande för grannar eller andra husdjur, och det kan kräva träning och socialisering för att minska. Orsaken är att de delvis avlades fram för att vara vakthundar.

Köp en Welsh Corgi om du…

 • Har behov av en vallhund eller en vakthund som skäller när ovälkomna besökare dyker upp.
 • Behöver en hund som kan bli upplärd för att apportera fåglar.
 • Är aktiv och gillar att gå på långa promenader och utforska naturen.
 • Vill ha en intelligent hund som är lätt att träna och anpassa sig till nya miljöer.
 • Gillar att ha en hund som är lätt att ta med dig på resor eller utflykter.
 • Är beredd på att avsätta tid till att under hösten och våren ta hand om hundens pälsvårdsbehov.

Köp inte en Welsh Corgi om du…

 • Vill inte ha en hund som kräver mycket motion och fysisk aktivitet.
 • Söker en lugn och stillsam hund som inte kräver mycket interaktion och träning.
 • Inte vill tillfredsställa den pälsvård som krävs.
 • Har en trång bostad som inte lämpar sig för en energisk hund.

Välj rätt uppfödare

corgi uppfödare

När du funderar på att köpa en Welsh Corgi är det viktigt att du väljer en pålitlig och ansedd uppfödare. Här är några saker att tänka på när du söker efter en svensk uppfödare:

 • Kompetens: Se till att uppfödaren har god kunskap om rasen och kan besvara frågor om hälsa, träning och uppfödning. Märker du att de tvekar eller tänker på studs – välj en annan.
 • Hälsotestning: En god uppfödare bör testa sina hundar för kända sjukdomar och genetiska förändringar som är förknippade med Welsh Corgi.
 • Levnadsvillkor: Titta på de levnadsvillkor hundarna lever under. De bör ha tillräckligt med utrymme så de kan motionera fritt.
 • Referenser: Be om referenser från nöjda köpare och titta på omdömen på nätet. Säger uppfödare att det inte finns ännu – välj en annan!
 • Rådgivning efter köpet: Se till att du har möjlighet att få stöd och rådgivning efter köpet. Alla seriösa uppfödare erbjuder detta.

Genom att dubbelkolla dessa faktorer så höjer du drastiskt chansen att få en valp som är harmonisk, levnadsglad och lärvillig.

Similar Posts