pomsky

Pomsky

Pomsky är en populär ras som har växt lavinartat i popularitet de senaste åren. Dessa lilla pälsbollar har stora personligheter och är kända för att vara väldigt kärleksfulla och lojala med sina ägare. Men vad är det egentligen som gör Pomskyn till en unik och eftertraktad hundras? Det kommer vi gå igenom i denna artikel, där du också kommer lära dig nackdelar, pälsvård och annan viktig information.

Snabbfakta om Pomskies

EgenskaperInformation
UrsprungslandUSA
Mankhöjdca 30-40 cm
Viktca 6-20 kg
Livslängd12-15 år
PälsfärgFlera färger inklusive brunt, vitt, svart och grått
Pälsvård (frekvens)Varannan vecka till en gång i månaden beroende på pälsens längd
EnerginivåHög
TräningsbehovHögt
Lämplighet för familjer med barnBra, med förutsättningen att hunden är vältränad och socialiserad
Rekommenderad bostadsstorlekGanska stor, exempelvis hus med trädgård
Kända sjukdomarPatella luxation, ögonsjukdomar
Kostnad5000 SEK till 20 000 SEK beroende på uppfödare och linje
Bästa uppfödaren i SverigePomskySweden

Ursprung och bakgrund

Pomskyn är en blandras som uppstod genom en korsning mellan en Pomeranian och en Siberian Husky. Rasen är relativt ny, men har redan vunnit hundälskares hjärtan runt om i världen. De är en kompakt och ganska liten hund med en tjock päls, vilket även gör den lämplig för kallare klimat.

Utseende och storlek

Pomskyn är en liten till medelstor hund med en väldigt tjock och mjuk päls. Pälsen är ofta fluffig och kan vara svart, brun, vitt eller gå. Den har också oftast blå eller bruna ögon och stora öron som sticker upp. Rasen är känd för sin lilla storlek och väger oftast mellan 6 och 14 kg.

Personlighet och egenskaper

Detta är en hundras som är en väldigt kärleksfull och lojal med en stark personlighet. De är kända för att vara mycket sociala och vänliga, och är oftast väldigt lättsamma att ha omkring sig. Pomskies är också väldigt aktiva och behöver mycket mental och fysisk stimulans för att vara lyckliga. De är en utmärkt följeslagare för både familjer och personer i singelhushåll, och passar bra som första hund.

Träning och aktiviteter

Det är som sagt en aktiv ras som behöver mycket träning och aktivitet för att hålla sig mentalt och fysiskt frisk. De är väldigt lätta att träna och lär sig snabbt nya saker. De är också väldigt passande och bra på agility.

Skötsel och omsorg

Denna hundras kräver viss skötsel och omsorg för att hålla sig frisk och glad. Deras tjocka päls måste borstas regelbundet för att hålla den ren och fräsch. De bör också få regelbunden motion och en hälsosam diet för att hålla sig i form.

Det är också viktigt att notera att Pomskies är en ras som är känsliga för värme, så det är viktigt att se till att de håller sig svala under varma dagar.

Pomsky som familjehund

Pomsky är en utmärkt familjehund på grund av sin kärleksfulla och sociala personlighet. De är vänliga mot både barn och andra husdjur, och är oftast väldigt lättsamma och lekfulla. De är också väldigt lätta att träna och lär sig snabbt nya saker.

Vanliga frågor och svar om Pomskies

Vad är en Pomsky en korsning av?

Det är en hybridras som uppstod genom att korsa en Pomeranian med en Siberian Husky.

Hur mycket kostar en Pomsky?

Priset för en Pomsky kan variera beroende på faktorer som uppfödare och var i Sverige du köper den. Men det genomsnittliga priset ligger mellan 20 000 – 30 000 kr.

Hur stor blir en vuxen Pomsky?

En vuxen hund kan växa till en storlek mellan 15-30 cm och väga mellan 6-15 kg.

Hur ser deras päls ut?

Pomskyn har en tjock och värmande päls, ofta med en mjuk underpäls och en tät överpäls. Deras päls har i regel en mängd färger, inklusive vitt, brunt, svart och grått.

Är det en aktiv ras?

Ja, det är en mycket aktiv ras som behöver regelbunden träning och motion för att hålla sig frisk och glad.

Är Pomskyn en bra familjehund?

Ja, det är en utmärkt familjehund på grund av sin kärleksfulla och sociala personlighet. De är vänliga mot både barn och andra husdjur. Dock måste du som alltid socialisera dem från valpstadiet så de bygger starka band med hela familjen.

Var kan man köpa en Pomsky?

Du kan köpa en från en uppfödare som exempelvis PomskySweden. Det är viktigt att välja en pålitlig och ansvarsfull uppfödare för att säkerställa att du får en frisk och väl omhändertagen hund.

Pälsvård för Pomskies – en guide till en sund päls

Pomskyn är kända för sin vackra och tjocka päls, men för att hålla den glänsande och sund krävs det lite extra omsorg och vård. Här är några tips för att hålla dess päls i toppskick:

 1. Borsta regelbundet

  En av de viktigaste delarna av pälsvården är att borsta din Pomsky regelbundet. Detta hjälper till att förhindra knutor.

 2. Bad

  De behöver ett bad ungefär varannan vecka. Använd ett milt hundschampo och se till att torka pälsen noga efter badet för att förhindra hudirritationer.

 3. Trimma överflödig päls

  För att hålla pälsen fräsch är det viktigt att trimma bort all överflödig päls regelbundet.

 4. Undvik hudirritationer

  För att undvika hudirritationer och infektioner är det viktigt att se till att pälsen inte blir för nerklippt, för då kan huden lättare bli utsatt för bakterier och annat som leder till hudirritationer. Glöm inte att den tjocka pälsen i grunden är ett skydd mot både väder och bakterier.

Nackdelar med Pomsky

 • Höga kostnader – Det är en dyr ras att skaffa, så det är viktigt att vara förberedd på de höga kostnaderna för vård och underhåll.
 • Krav på motion – Det är en mycket aktiv ras och behöver regelbunden träning och motion för att hålla sig frisk och glad. Om du inte har möjlighet att erbjuda den tillräckligt med fysisk aktivitet kan det leda till problem med beteendet och hälsan.
 • Pälsvård – Pomskyn har som sagt en tjock och värmande päls som kräver regelbunden vård för att hålla den i gott skick. Detta inkluderar borstning, badning och trimning, så det är viktigt att vara förberedd på den tid och det engagemang som krävs.

Det är viktigt att förstå både fördelar och nackdelar med pomskies innan du bestämmer dig för att skaffa en.

Jämförelse mellan Pomsky liknande raser

EgenskapPomskySiberian HuskyAlaskan Malamute
StorlekMellanstor till storStorStor
Vikt10-30 kg20-30 kg25-39 kg
Livslängd12-15 år12-14 år12-15 år
PälsTjock och värmandeTjock och värmandeTjock och värmande
MotionbehovHögtHögtHögt
Pälsvård2 ggr/vecka1 gång/vecka1 gång/vecka

Köp en Pomsky om du…

 1. Är aktiv och har tid och möjlighet att ge hunden regelbunden motion.
 2. Vill ha en hund med en unik, fluffig och vacker päls.
 3. Är beredd på att lägga tid och pengar på pälsvård.
 4. Är beredd att träna och arbeta med hunden för att utveckla en stark och positiv relation.
 5. Är beredd att ta hand om en hund som ibland kan vara utmanande purken.

Köp inte en Pomsky om du…

 1. Vill ha en lugn och stillsam hund som inte kräver mycket motion.
 2. Är allergisk mot pälsdjur.
 3. Inte har erfarenhet av att ha en hund.
 4. Bor i en liten lägenhet utan tillgång till ett trädgårdsområde.
 5. Inte har tid eller möjlighet att ta hand om en hunds päls.

Sammanfattning

Pomsky är en charmig och livlig ras med en unik blandning av sitt ursprung från Pomeranian och Siberian Husky. Dessa vackra vovvar har en varm och tillgiven personlighet, men kräver också mycket träning och pälsvård för att hålla dem friska, glada och rena.

Men om du är redo att ge den tid och kärlek som krävs, kan en Pomsky vara den perfekta förstärkningen till din familj. Glöm inte att kolla upp en erfaren och ansvarsfull uppfödare, och var förberedd på att spendera lite extra tid på träning och vård av deras tjocka och vackra päls!

Similar Posts