amstaff

Amstaff

Amstaff, eller amerikansk staffordshire som den också heter, är en extremt stark och lojal hundras med en unik personlighet. Dessa hundar används både som vakthundar och familjehundar, och är välkända för sin intelligens, sitt mod och sin beskyddande instinkt.

I denna artikel kommer du lära dig allt du behöver veta om bl.a. deras psyke, uppfostran, vikt, pris och mycket mer.

Snabbfakta om amstaff

EgenskaperInformation
UrsprungslandUSA & England
Mankhöjd43-57 cm
Vikt25-60 kg (Valp: 3-6 kg)
Livslängd10-18 år
PälsfärgGrå, blå, brun, blue fawn, blue nose, red nose
Pälsvård (frekvens)Veckolig borstning
EnerginivåHög
MotionsbehovMinst 3 ggr/dag
Lämplighet för familjer med barnHögst lämplig
Rekommenderad bostadsstorlekStörre lägenhet eller i bästa fall hus med trädgård
Kända sjukdomarAllergier, ögonproblem
Kostnad10 000 – 25 000 kr
Bästa uppfödaren 2023American Staffordshire Terrierklubben
Faktaruta

Historia och ursprung

Amstaff har sitt ursprung i England, där den utvecklades som en blandning av bulldog och pitbull. Rasen kom till USA på 1800-talet och blev snabbt en favorit bland den arbetande klassen, som använde hundarna som skyddshundar för boskapet på gårdarna, samt för jakt.

Amstaff var en av de raser som användes som kamphund när det ansågs vara i princip en sport som var mycket populär under första halvan av 1900-talet. Sporten förbjöds sedan i många delstater på grund av den ökade oro för hundarnas säkerhet, men rasen har fortfarande en stark närvaro i USA.

Först 1991 godkände den Svenska Kennelklubben denna hundras, eftersom de då under flera decennier framavlats för att bli en familjehund. Och sedan dess är det en väldigt populär hundras i Sverige och idag finns det mängder av fantastiska uppfödare att välja mellan om du letar efter amstaff valpar till salu.

Utseende och personlighet

Amstaff är en medelstor hund med en muskulös och kraftfull kropp. De har en kort, tjock päls som är lätt att ta hand om. De är tillgängliga i en mängd olika färger, inklusive grå, blå, blue fawn och brun. Därtill kan du välja mellan en red nose eller blue nose.

De är som sagt intelligenta, lojala och modiga hundar med en stark personlighet. De är vänliga och gillar att tillbringa tid med sin familj, men de är även beskyddande när det gäller sina ägare och hem. De är också mycket lätta att träna förutsatt att hundägaren är en erfaren och säker person som kan hantera deras styrka och vilja.

Skötsel och motion

Hunden kräver regelbunden motion för att hålla sig i form och mentalt aktiv. De är lämpliga för en mängd olika aktiviteter, inklusive promenader, jogging och lydnadsträning. Du bör promenera med dem minst 3 ggr/dag.

Vidare kräver de också regelbunden skötsel för att hålla deras päls och tänder friska. De bör borstas regelbundet och du bör från att de är en valp introducera en bra rutin för tandvård för att undvika tandproblem längre fram.

amstaff valp

Vanliga hälsoproblem för amstaff

Amstaff är mestadels en relativt frisk ras, men de kan drabbas av vissa hälsoproblem, inklusive höftdysplasi, ögonproblem och allergier. Det är viktigt att regelbundet besöka en veterinär för att upptäcka och behandla dessa problem i ett tidigt skede. Utöver det så har de inga kända hälsoproblem och sjukdomar.

Höftdysplasi

Höftdysplasi är en tillstånd där höftleden inte har rätt form, vilket kan leda till smärta, svårigheter att gå och därmed minskad rörlighet. Höftdysplasi är en ärftlig sjukdom och det är viktigt att välja en valp med hälsosamma föräldrar för att minska risken för sjukdomen. Att välja en bra uppfödare kan kraftigt reducera riskerna för höftdysplasi.

Ögonproblem

De har också en benägenhet för ögonproblem, inklusive gråstarr och näthinneavlossning. Dessa problem kan leda till synförlust och det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens ögon hos en veterinär. Speciellt om du börjar märka att de inte riktigt reagerar på omgivningen som de gjort förut. Ögonproblem uppstå mycket sällan hos valparna, men kan utvecklas senare i livet.

Allergier

Amstaff är också benägna för allergier. Symptom på allergier inkluderar klåda, utslag och magproblem, och det är viktigt att söka veterinärhjälp om du misstänker att din hund har en allergi.

Genom att följa en hälsosam kost i kombination med att motionera valpen tidigt och regelbundet, kan du hjälpa till att hålla din amstaff så frisk som möjligt under flera år framöver.

6 vanliga fördomar om amstaff

 1. De är farliga hundar – Amstaff är en kraftfull och självsäker ras – ja, det stämmer, men de är inte per automatik farliga. De är enbart farliga om de vanvårdats som valp och därmed är traumatiserade, vilket tar sig uttryck i aggressiva utlopp.
 2. De är enbart en kamphundras – Det var tidigare en kamphund, men de har sedan decennier avlats fram som barnvänliga sällskapshundar.
 3. De kommer inte överens med andra djur – Med rätt socialisering och träning är denna hund mycket vänliga med andra djur.
 4. De är svåra att träna – De är väldigt intelligenta och villiga att lära sig, men de kräver en erfaren och bestämd ledare.
 5. De har ett instabilt psyke – De har ett följsamt och stabilt psyke förutsatt att de de tränats och socialiserats på rätt sätt av en bra uppfödare som från att de var valp har visat kärleksfull omsorg.
 6. De har en aggressiv natur – De är inte aggressiva per definition, men de kan bli beskyddande om de eller deras ägare hotas. Speciellt beskyddande är de upplever att exempelvis ett barn i familjen utsätts för fara. Men vilken hund är inte det?

Det är viktigt att komma ihåg att varje individuell hund har sina egna unika personligheter och beteenden, och det är viktigt att inte döma en hel ras baserat på fördomar och generaliseringar.

Vanliga frågor och svar om amstaff

Är amstaff farliga och har ett instabilt psyke?

Nej, amstaff är inte farliga med rätt träning och socialisering. De är en lojal och beskyddande ras, men de behöver tränas och socialiseras som valp för att utvecklas till väluppfostrade och säkra följeslagare. Psyket är tvärtom mer stabilt än hos många andra hundraser.

Hur mycket väger de?

En fullvuxen amstaff kan väga mellan 25-60 kg, beroende på kön och storlek. En valp väger cirka 3-6 kg.

Vad kostar en amstaff?

Priset på en amstaff kan variera beroende på uppfödare och huruvida de är blue nose och red nose, men det genomsnittliga priset ligger mellan 10 000-25 000 kr.

Är det en barnvänlig hund?

Ja, de är en högst omtänksam hundras när det gäller barn. De är dock en stor och kraftfull ras, så det är viktigt att de tränas och socialiseras för att lära sig att vara försiktiga och kontrollerade runt små barn, d.v.s. att de är medvetna om sin vikt och storlek. Men det är inga problem om du köper en valp från en respekterad uppfödare.

Kräver de mycket motion?

Ja, de kräver regelbunden motion och fysisk aktivitet för att hålla sig friska och glada. Det är en aktiv ras som behöver utmaningar och stimulans för att hålla sig nöjda och stimulerade. De bör motioneras minst 3 ggr/dag.

Hur länge lever en amstaff?

En amerikansk staffordshire kan leva mellan 10-18 år, med rätt näring, motion och vård. Det är en frisk och hälsosam ras med få hälsoproblem.

För- och nackdelar med amstaff

Fördelar

 • Det är en lojal och kärleksfull hund som är mycket tillgiven sin familj.
 • De är intelligenta och lärvilliga, så de är en utmärkt val för hundägare som söker en hund som tycker om att tränas.
 • Det är en stark och atletisk hund som är idealisk för personer som söker en följeslagare som gärna hänger med på en joggingtur i skogen eller en långpromenad.
 • De är godmodiga och lättsamma som är lätta att ha att göra med, och valparna är extremt söta och gulliga.
 • De är utmärkta vakthundar som skyddar sin familj och sitt hem.

Nackdelar

 • De kräver regelbunden träning för att hålla dem mentalt och fysiskt stimulerade. Får de inte detta så tenderar de att bli stingsliga.
 • Det är so som sagt en ras som är känd för sin höga energinivå, så de kan vara svåra att hantera för mindre erfarna hundägare. Därför är det inte en bra första hund.
 • Många människor har en instinktiv rädsla gentemot dem på grund av deras rykte.
 • De kan vara svåra att skilja från andra, mer farliga raser, så det är viktigt att utbilda omgivningen om rasens egenskaper och historia.

Skillnader på amstaff och pitbull

Amerikansk staffordshire och pitbull är som sagt två närbesläktade pitbull raser, men det finns några viktiga skillnader mellan dem:

 • Utseende: Amstaff har en muskulös och atletisk byggnad med kort päls, medan pitbull har en mindre, mer atletisk byggnad med längre päls. Därtill hittar du ingen pitbull som är blue nose eller red nose.
 • Storlek: Amstaff är i regel större än pitbull, med en mankhöjd på 43-57 cm jämfört med pitbulls mankhöjd på 43-53 cm.
 • Motionsbehov: Amstaff kräver mer träning än pitbull, eftersom de har högre energinivåer.
amerikansk staffordshire terrier

Köp en amstaff om du:

 • Älskar aktivitet, motion och friluftsliv.
 • Söker en lojal och beskyddande följeslagare.
 • Har tid för lydnadsträning samt regelbunden motion flera gånger per dag.
 • Inte är rädd för starka hundar som kräver en stark ledare. Du får absolut inte vara obeslutsamt och velig.

Köp inte en amstaff om du:

 • Söker en lugn och stillsam hund.
 • Inte är beredd att investera tid och energi i att lydnadsträna och socialisera hunden.
 • Är en person som hellre vill koppla av på soffan än att gå ut på en spontan promenad.

Sammanfattning

Amstaff är en aktiv och lojal ras med ursprung i USA & England. De har en mankhöjd på 43-57 cm och en vikt på 25-60 kg. De har en livslängd på 10-18 år och deras päls kan vara blå, grå, svart, blue fawn eller brun/beige.

De har en hög energinivå och behöver mycket motion. De bör ha tillgång en större lägenhet eller i bästa fall ett hus med trädgård. Det är viktigt att välja en erfaren och ansvarsfull uppfödare när du letar efter amstaff valpar.

Similar Posts