labradoodle

Labradoodle

Labradoodle är en populär blandras mellan en Labrador Retriever och en Pudel. Denna unika hundras har blivit mycket uppskattad på grund av sin charm, intelligens och sitt lättsamma sätt. I denna artikel tänker vi ge dig en grundläggande guide om hundrasen labradoodle, inklusive dess ursprung, utseende, personlighet, pälsvård, nackdelar och mycket mer.

EgenskaperInformation
UrsprungslandAustralien
Mankhöjd35-55 cm
Vikt7-23 kg
Livslängd12-15 år
PälsfärgVarierande: svart, vit eller brun
Pälsvård (frekvens)3-4 gånger i veckan första 18 mån, därefter 1 gång per vecka
EnerginivåMedium till hög
TräningsbehovDaglig motion och mental stimulans
Lämplighet för familjer med barnJa, väldigt lämplig
Rekommenderad bostadsstorlekMinst en större lägenhet där de kan springa av sin energi vid behov
Kända sjukdomarÖgonproblem
Kostnad25 – 50 000 kronor
Liknande hundraserBernedoodle, goldendoodle, cavapoo & maltipoo
Bästa uppfödaren 2023Lista över de 5 bästa uppfödarna i Sverige

Ursprunget till labradoodle

Labradoodle har sitt ursprung i Australien. En synskadad man från Sydneys östra delar ville ha en allergivänlig hund som också var lätt att träna och underhålla. Så han började experimentera med olika hundraser för att hitta den perfekta hunden för honom. Efter några försök och misslyckanden, korsade han tillslut en Labrador Retriever med en Pudel och födde upp vad vi idag kallar för labradoodle.

Trots att den inte är helt allergifri så har den åtminstone väldigt låga nivåer av allergen. Således är det en perfekt hund för dig som är lite allergisk mot hundar.

Utseende, vikt & längd

Labradoodle har ett unikt utseende. De har ofta en mjuk och lockig päls, som inte sällan är silkeslen vilket gör att den glänser vackert i solljuset. De kommer i en mängd olika färger, inklusive svart, brun och koppar. De är vanligtvis stora hundar, med en vikt som varierar mellan 18 till 23 kg och en höjd som varierar mellan 35 till 55 cm.

StorlekHöjd (cm)Vikt (kg)
Standard51 – 5518 – 23
Medium43 – 5014 – 18
Miniatyr35 – 407 – 12

Labradoodles personlighet

Labradoodle är en otroligt social hundras med en mycket lojal personlighet. De älskar att tillbringa tid med sin familj och är mycket lekfulla och aktiva. De är också mycket intelligenta och lätta att träna, vilket gör dem till den perfekta familjehunden. De är också väldigt beskyddande trots sin ringa storlek, och kommer alltid att ställa upp för sin familj. På grund av detta är de perfekta som familjehund med småbarn i familjen.

Päls & pälsvård

Denna hundras har verkligen en fantastisk päls! Den kan variera från hund till hund, men det som alla hundar delar är en luftig, fluffig päls med stora eller små lockar och inget underull. Pälsvården är nyckeln för att dess fräschhet skönhet ska bevaras, så säkerställ att du kammar din labradoodle regelbundet för att hålla den fri från tovor. De första 15-18 månaderna kommer du behöva kamma den 3-4 gånger i veckan, men sedan kan du minska till en gång i veckan. Pälsen behöver också klippas på en labradoodle 4-6 gånger om året för att hålla den i form. Och glädjande nog – dess päls fäller inte!

De tre olika varianterna av hundrasens päls är fleecepäls, ullpäls och hårig. Hårig päls är mjukare än en Labradors päls, men strävare än de andra varianterna. Denna päls är främst förekommande hos de tidiga generationerna och kräver mindre pälsvård.

Labradoodle eller goldendoodle – vilken ska du välja?

EgenskapGoldendoodleLabradoodle
UrsprungKorsning mellan Golden Retriever och PudelKorsning mellan Labrador Retriever och Pudel
StorlekMellanstor till stor, 20-41 kgMellanstor till stor, 18-36 kg
PälsMjuk och lockigMjuk och rufsig
AktivitetsbehovHögtMycket högt
TemperamentVänlig, lojal och lekfullVänlig, lojal och lekfull
TräningLätt att tränaLätt att träna
Jämförelse

Labradoodle och goldendoodle är båda blandraser som uppstod genom en korsning mellan pudlar golden retriever respektive labrador retriever. Båda raserna är kända för sitt glada, sociala och lojala temperament. Men även om de har många gemensamma drag, finns det också viktiga skillnader mellan dem. Dessa har vi även tydliggjort i tabellen ovan.

Storlek och vikt är en av de mest uppenbara skillnaderna. Labradoodles tenderar att vara större än goldendoodles, men storleken på båda raserna kan variera beroende på vilken storlek på pudeln som används vid avlandet. Förstnämnda rasen har också en mer atletisk byggnad medan den senare har en mer rund kropp.

Även om de båda är kända för sin päls som inte fäller, finns det skillnader i typen av päls. Labradoodles har en mjuk, lockig päls medan Goldendoodles har en mer silkeslen och rak päls, åtminstone är det oftast så. Pälsvården skiljer sig sålunda åt.

En annan skillnad mellan raserna är deras träningsbehov. Labras har högre energinivåer och är mer aktiva än Goldens och behöver därför mer fysisk och mental stimulans.

Viktigt att notera är också att labras har en mer nyfiken och utforskande natur medan goldens har en mer avslappnad och lugn personlighet.

Så sammantaget är både Labradoodles och Goldendoodles underbara hundar med sina egna unika egenskaper och personligheter, och det är viktigt att överväga vilken ras som bäst passar ens livsstil och önskemål innan du bestämmer dig.

Vanliga frågor och svar

Vad är en labradoodle en korsning av?

Labradoodle är en blandras som är en korsning mellan en Labrador Retriever och en Pudel.

Hur stor blir en Labradoodle?

Storleken på hunden varierar men de brukar ha en vikt på mellan 15 och 30 kg och en längd på mellan 43 och 63 cm.

Hur är deras personlighet?

De har en ljuvlig personlighet och är kända för att vara vänliga, lojala, intelligenta och lekfulla. De är en mycket älskad ras på grund av deras goda karaktär. Dessutom skäller de inte lika mycket som många andra hundar.

Hur mycket pälsvård kräver dem?

En Labradoodle kräver regelbunden pälsvård, inklusive kamning 3-4 gånger i veckan fram till cirka 18 månaders ålder, och därefter 1 gång i veckan, och klippning 4-6 gånger per år. De behöver också badas med särskild hundschampo när det behövs

Fäller de hår?

Nej, de fäller inte hår.

Är de allergivänliga?

Ja, men en hund är aldrig 100% allergivänlig, utan det är snarare gradskillnader raser emellan. Däremot har de betydligt mindre allergener, så om du är känslig är det verkligen en perfekt hund för dig.

Hur mycket kostar det att skaffa en Labradoodle?

Priset varierar beroende på uppfödare, storlek och annat, men det ligger ofta mellan 15 000 och 30 000 kronor. Det är viktigt att komma ihåg att det också finns andra kostnader för saker som foder, veterinärvård och pälsvård.

Nackdelar med labradoodle

Det är svårt att lista alla nackdelar med labradoodle eftersom det varierar från individ till individ och påverkas också av hur hunden har tränats och socialiserats. Men med det i åtanke:

 1. Pälsvård: Deras rufsiga päls kräver mycket pälsvård, inklusive regelbunden borstning, klippning och badning.
 2. Aktivitetsbehov: De har ett mycket högt aktivitetsbehov och behöver regelbunden motion och fysisk aktivitet för att vara frisk och glad. Detta är den huvudsakliga anledningen till varför förvånansvärt många välja att omplacera sin labradoodle – så var förberedd på aktivitetsbehovet!
 3. Överdriven efterhängsenhet: De kan vara angelägen om sin familj och ha en tendens att följa efter dem överallt, vilket kan vara besvärligt för vissa människor.
 4. Skällande: Trots att de väldigt sällan skäller så kan de bli nervösa eller rädda i nya situationer och börja skälla som en instinkt. Det är något du bör ha överseende med.
 5. Träningsbehov: De kräver regelbunden träning och uppmärksamhet för att hålla sin sinne aktivt för att förhindra rastlöshet.

Det är viktigt att notera att de flesta av dessa nackdelar kan undvikas eller åtminstone reduceras med rätt träning och socialisering, och det är också viktigt att poängtera att det finns många fördelar med att ha en labradoodle som husdjur, såsom deras vänliga och lojala temperament och deras förmåga att bli nära vänner med sina familjer.

Köp en labradoodle om du…

 • Söker en vänlig och lojal följeslagare
 • Gillar en aktiv livsstil och har tid och energi för dagliga promenader och lek
 • Trivs med regelbunden pälsvård, i synnerhet under de första 18 månaderna
 • Är en familjemedlem eller ensamstående person som vill ha en kärleksfull kompis i huset
 • Vill ha en hund som är lätt att träna och socialisera

Köp inte en labradoodle om du…

 • Är en mindre aktiv person och har inte tid eller energi för daglig aktivitet och entusiasm
 • Trivs inte med regelbunden pälsvård
 • Vill inte ha en hund med högt aktivitetsbehov
 • Inte är beredd att tillbringa tid på socialisering av hunden

Akta dig för oseriösa uppfödare

Det är viktigt att välja en ansvarsfull och seriös uppfödare när man överväger att skaffa denna typ av hund. På 90-talet blev nämligen rasen mycket populär, vilket ledde till att många människor utnyttjade situationen för att tjäna snabba pengar. De parade vilken pudel som helst med vilken labrador som helst, vilket resulterade i hundar som såldes som labradoodles, men som inte riktigt var det. Detta hade inte sällan problem med sina instinkter och var långt ifrån mentalt stabila.

För att valparna ska ha den bästa möjliga förutsättningen att bli friska och sunda är det avgörande att deras föräldrar, föräldrarnas syskon och generationerna före dem har bra hälsa och en bra mentalitet. Genom att välja en ansvarsfull och seriös uppfödare av labradoodle kan du minimera risken för problem med dess mentala hälsa och säkerställa att du får en frisk och glad hund.

Sammanfattning

Ursprungslandet är Australien, men nu har de spridit sig över hela världen. De har en mankhöjd på mellan 43-56 cm och en vikt på 18-36 kg beroende på vilken storlek du väljer. De är små och gulliga och perfekta för familjer med småbarn. De har en livslängd på mellan 12-15 år, så du har gott om tid att ha roligt med dem! Däremot kostar de en hel del, och många uppfödare är oseriösa och korsar dem med vilka pudlar som helst för att tjäna pengar. Så var vaksam!

Deras päls är som en dröm, med mjuka och rufsiga lockar. Men oroa dig inte, de behöver bara borstas en gång i veckan för att bibehålla den vackra pälsen, däremot behöver du borsta dem betydligt oftare under de första 18 månaderna – en nackdel för somliga.

Avslutningsvis har de mycket energi, så de lämpar sig bara för dig som har en matchande energi och tycker om promenader och lek. De är också lätta att träna, så du kan lära dem nya saker och ha kul tillsammans.

Similar Posts