Risker med att köpa en blandras

Risker med att köpa en blandras

När du bestämmer dig för att skaffa en blandrashund är det viktigt att du har koll på vad som gäller. Att köpa en blandrashund från en oseriös säljare innebär ofta att du inte har någon form av kennelklubb att luta dig mot. Detta är en enorm nackdel eftersom du vill kunna ställa frågor under tiden du äger hunden – något som är särskilt viktigt med blandrashundar. Du har därför själv ansvaret för att kontrollera allt som rör valpen.

Det är viktigt att ha i åtanke att när du köper en blandrashund så får du oftast ingen officiell stamtavla, vilket innebär att du inte vet vilka raser valpen har och vilka sjukdomar som kan ha ärvts från föräldrarna. Detta innebär i förlängningen att du tar en enorm risk, och du måste ställa dig frågan om du verkligen vill göra det när det kommer till en hunds liv?

Här är därför några viktiga saker att kontrollera innan du köper en blandras:

  • Fråga om att träffa föräldrarna till valpen och se till att de verkar friska och har ett trevligt temperament. Denna informationen är den tveklöst viktigaste; om föräldrarna är harmoniska så är sannolikheten för att valpen är det enormt hög.
  • Se till att valpen ser frisk och pigg ut och inte har några tydliga problem. Här måste du lita på din intuition.
  • Kräv att valpen har genomgått en veterinärbesiktigning, är vaccinerad, avmaskad, ID-märkt och att du får dokument som bevis på detta. Lita inte bara på ordet som uppfödaren eller säljaren ger dig, utan kräv alltid svart på vitt!
  • Gör alltid upp ett skriftligt köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är. Acceptera inte köp utan köpeavtal.
  • Se till att säljaren är okej med att du kan kontakta dem i efterhand med eventuella frågor. Det skänker en enorm trygghet till dig som hundägare.
  • Köp aldrig en valp som är yngre än 6-10 veckor, eftersom valpen behöver sin mammas trygghet för att bygga en stabil mental hälsa.

Detta ska du veta om renrasiga hundar så du kan jämföra riskerna med blandraser

När du funderar på att skaffa en blandras så bör du även känna till vad som utmärker renrasiga hundar, så du vet alla skillnader. När du köper en renrasig hund är det viktigt att välja en seriös kennel. Detta ger dig möjlighet att få en noggrann härstamning på hunden du köper, samt säkerhet i att hundens föräldrar har blivit undersökta och verifierade enligt den rasstandard som fastställts av Svenska Kennelklubben.

Att köpa en hund från en seriös kennel kan också ge en känsla av trygghet, då du har mer information om hundens arv och bakgrund. Trots detta är det viktigt att komma ihåg att inga garantier kan ges för hundens hälsa, då ärftliga sjukdomar och hälsoproblem kan drabba även renrasiga hundar.

Det är viktigt att välja en kennel som strävar efter att följa de riktlinjer och regler som fastställts av Svenska Kennelklubben, vilket garanterar att hundarna har fått den bästa starten i livet och har de förutsättningar som krävs för en hälsosam och glad tillvaro. Genom att göra en ordentlig research och välja en kennel som har en god rykte, kan du vara säker på att du förvärvar en hund som är lätt att älska och ta hand om i många år framöver.

Similar Posts