boerboel

Boerboel

Boerboel är en av de mest kraftfulla och lojala hundraser som finns. Denna sydafrikanska mastiff är speciellt utvecklad för att skydda sitt hem och sin familj. De är mycket intelligenta och lättlärda, och har en instinkt att skydda sina älskade.

I denna artikel kommer du lära dig allt från historia, personlighet, pälsvård till fördelar, nackdelar och vilken den bästa uppfödaren 2023 är.

Snabbfakta om boerboel

EgenskaperInformation
UrsprungslandSydafrika
Mankhöjd60 – 90 cm
Vikt50 – 90 kg
Livslängd9 – 16 år
PälsfärgSvart, brun, beige
Pälsvård (frekvens)1-2 gånger i veckan
EnerginivåHög
TräningsbehovHögt. Kräver en stark ledare.
MotionsbehovPromenader minst 3 ggr/dag
Lämplighet för familjer med barnBra, men bör socialiseras från unga år
Rekommenderad bostadsstorlekStörre lägenhet, helst ett hus med en liten trädgård
Kända sjukdomarHudproblem & ledbesvär
Kostnad15 000 – 30 000 kr
Bästa uppfödaren 2023Athleticboerboel
Faktaruta

Historia

Boerboel är en gammal sydafrikansk mastiff som ursprungligen användes som vakthund för boenden och för att beskydda boskap. Således har dessa hundar har en lång historia av mod och lojalitet. De har alltså en stark instinkt att skydda sin familj och sitt hem, vilket gör dem till en av de mest eftertraktade vakthundarna, tillsammans med pitbull, kangal & american bully.

Utseende och personlighet

Boerboel är en stor och kraftfull hund med en muskulös kroppsbyggnad och en bred bröstkorg. Deras päls är kort och tät, och färgen varierar från svart till ljusbrun. De är som sagt mycket intelligenta och lättlärda, och blir stimulerade av att lära sig nya kommandon och tricks.

Träning och livsstil

Nåt du måste veta är att boerboel kräver en erfaren och beslutsam hundägare som kan ge dem rätt ledning och utbildning. Eftersom det är en stark och kraftfull hund är det viktigt att de får den rätta träningen för att hantera sin styrka på ett kontrollerat sätt. När det kommer till vakthundar är kontrollerad aggression nyckelbegreppet – inte impulsdriven aggression.

Är du en människa som har svårt att vara tydlig och tenderar att vela fram och tillbaka – då är detta ingen hund för dig. Du får med andra ord inte vara obeslutsam, för då kommer hunden bli förvirrad och förvirringen kan i värsta fall leda till aggression. Och då är det inte hundens fel utan ditt. Så tänk noga igenom om du är kapabel till att träna en stark, stor och rejäl hundras som boerboel.

Vidare är det en aktiv hund som behöver mycket motion och utomhusaktiviteter. Det är dessutom en stor hund som följaktligen kräver mycket plats, så det är viktigt att de har tillräckligt med utrymme att röra sig frihet. Därmed är det ingen hund du ska skaffa om du bor litet.

Den är lämplig både som sällskapshund och vakthund

boerboel sydafrikansk mastiff

Boerboel är en hund som är perfekt som både sällskapshund och vakthund. De är extremt tillgivna gentemot sin familj och inte minst barnen i familjen. Och att det är en effektiv vakthund har vi redan nämnt. Således är denna hundras lämplig både som sällskapshund och vakthund – en perfekt kombination för många hundägare.

Vanliga hälsoproblem

Trots sin starka och hälsosamma natur är boerboel känsliga för vissa hälsoproblem. De är en stor hundras, och det är sålunda viktigt att de får den rätta näringen och motionen för att hålla sig friska och starka. De är också känsliga för vissa hudproblem och ledbesvär, så det är viktigt att hålla ett vaket ögon på deras hälsa.

Fördomar om boerboel

 • De är farliga och aggressiva – det stämmer bara om de blir vanvårdade
 • Svåra att träna och sköta – endast om hundägaren är obeslutsam och velig
 • De är inte lämpliga som familjehundar – tvärtom, de är fantastiska sällskapshundar
 • Är en fara för samhället – bara om de inte blivit socialiserade som valp
 • Dåliga med barn – de älskar barn och är enormt beskyddande
 • De har svårt att anpassa sig till nya miljöer – endast om introduktionen till nya miljöer sker på ett oplanerat sätt

Vanliga frågor och svar

Hur mycket kostar en boerboel?

Denna hund kostar mellan 15 000 kr och 30 000 kr, beroende på kvaliteten på valpen och uppfödarens renommé .

Hur stor blir en boerboel när den är fullvuxen?

En fullvuxen rackare blir vanligtvis mellan 60 och 90 cm i mankhöjd och väger mellan 50 och 90 kg.

Är de lämpliga som familjehundar?

Ja, de är fantastiska familjehundar med sin lojalitet och beskyddarinstinkt. De är dock känsliga för träning och ledning, så det är viktigt att ägaren är erfaren och har tid att ge dem den rätta omsorgen från början.

Hur mycket motion behöver en boerboel

De behöver regelbunden motion för att hålla sig stimulerad, glad och tillfreds med sin tillvaro. De bör få minst en timme motion per dag, inklusive både fysisk och mental stimulans. Vi rekommenderar promenader minst 3 ggr/dag.

Är de lämpliga för en liten lägenhet?

Nej, det är en stor och aktiv hundras och behöver mycket utrymme och frihet för att må bra. De är inte lämpliga för boende i en mindre lägenhet. Du bör ha en större lägenhet eller i bästa fall ett hus med trädgård.

Är boerboel lätta att träna?

De är mycket intelligenta och lättlärda, men de kräver en erfaren och beslutsam ägare som är en ledargestalt och följaktligen kan ge dem den rätta träningen och ledningen.

Är de känsliga för hälsoproblem?

Ja, de är känsliga för vissa hälsoproblem, så det är viktigt att hålla ett vaket öga på deras hälsa och ge dem den rätta omsorgen. De är också känsliga för vissa hudproblemen och ledbesvär, så det är viktigt att följa en bra hälsoplan för hunden.

Är det en allergivänlig hundras?

Dessvärre inte. Det är inte en allergivänlig hundras.

Hur länge lever en boerboel?

Den genomsnittliga livslängden är mellan 9-16 år.

För- och nackdelar med boerboel

Fördelar

 • Beskyddande: De är kända för att vara lojala och dedikerade beskyddare av sin familj och hemmet. Det är således en perfekt hund för dig som vill ha en trygg och stabil följeslagare.
 • Intelligent: Boerboel är en mycket intelligent hundras och lättlärda, vilket gör dem lätt att träna.
 • Kraftfull: Boerboel har en kraftfull kroppsbyggnad och har en stark vilja, vilket gör dem till en effektiv beskyddare.
 • Tillgiven: De är trogna och lojala mot sin familj och är mycket vänliga och kärleksfulla med sina ägare.
 • Perfekt för utomhusaktiviteter: Eftersom de älskar att vara aktiva så är det den perfekta hunden för dig som älskar utomhusaktiviteter som promenader, jogging och friluftsliv.
 • Fantastiskt sällskap: De är sociala och vänliga hundar som är en glädje att ha runt sig och är därmed ett fantastiskt sällskap.

Nackdelar

 • Storlek: Boerboel är en stor hundras och kräver mycket utrymme och frihet, vilket kan vara svårt för personer som bor i en mindre bostad.
 • Ledarskap: Boerboel är en stark ledare och kräver en ägare som är säker, erfaren, beslutsam och har tid att ge dem den rätta träningen och ledningen från en ung ålder.
 • Socialisering: De har en stark beskyddarinstinkt och kräver intensiv socialisering från en ung ålder för att undvika aggressivitet mot främlingar och andra hundar. Detta gäller dock alla hundar som historiskt använts som vakthundar.
 • Kostsam: Det är en dyr hundras och kan kosta mellan 15 000 kr och 30 000 kr, beroende på kvaliteten på uppfödaren.
 • Uppmärksamhet: Rasen kräver mycket tid och uppmärksamhet från sin ägare och kan bli olyckliga och destruktiva om de inte får tillräckligt med omsorg och uppmärksamhet. I synnerhet som valp.

Köp en boerboel om du…

 • Är en beslutsam ledartyp som inte har problem med att visa vem som bestämmer på ett positivt sätt.
 • Vill ha en hälsosam och intelligent hund.
 • Söker en lojal och beskyddande följeslagare.
 • Trivs med en aktiv livsstil och älskar att vara ute i naturen.
 • Vill ha en hund som är lättlärd.
 • Vill ha en hund som är bra med barn.
 • Har tillräckligt med utrymme i ditt hem för en stor hund.

Köp inte en boerboel om du…

 • Har en stillasittande livsstil och inte har tid att aktivera din hund.
 • Söker en liten hund som är lätt att ta med på resor.
 • Är oroad över aggression i hundar.
 • Inte har tid eller vilja att ta hand om en stor hunds päls.
 • Bor i en liten lägenhet med begränsat utrymme för en stor hund.
 • Är allergisk mot hundar.

Sammanfattning

I denna artikel har vi tittat närmare på den kraftfulla och lojala rasen boerboel. Vi har gått igenom deras ursprung, utseende, personlighet och hälsa. Vi har även undersökt vanliga fördomar, fördelar och nackdelar. Du bör läsa hela artikeln för att få en tydlig bild om detta är en hund som passar dig eller inte. Kom ihåg att det är en rejäl utmaning att äga en så här stor hund.

Similar Posts