snälla hundraser

Snälla hundraser

En av de viktigaste faktorerna att överväga när man väljer en hund är dess personlighet och disposition. För många människor är det viktigt att välja en snäll hundras, speciellt om man har små barn. Däremot finns det så många hundraser som framavlats för att vara just milda, välmenande och väluppfostrade. Därför kan det vara svårt att avgöra vilken som är bäst för just dig.

I denna artikel kommer vi att ta en titt på de 5 snällaste hundraserna, och ge information om varje ras; inklusive deras utseende, personlighet och motionsbehov. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig att göra ett välinformerat val när du väljer en hund som passar dina behov och livsstil.

Jämförelsetabell över snälla hundar

Egenskap1. Welsh Corgi2. Bernedoodle3. Goldendoodle4. Labrador Retriever5. Pomsky
UrsprungslandStorbritannienNordamerikaUSAStorbritannienUSA
Mankhöjd24 – 33 cm30 – 60 cm43 – 61 cm55 – 57 cm30 – 40 cm
Vikt11 – 18 kg5 – 45 kg9 – 41 kg15 – 50 kg6 – 20 kg
Livslängd10 – 15 år10 – 15 år12 – 15 år10 – 20 år12 – 15 år
PälsfärgRöd, svart, beige & vitMörkt till ljusbrunt, svart, silver eller vitVit, beige, svart, brunLeverbrun, svart, gulBrun, vit, svart och grå
Pälsvård (frekvens)Daglig borstning under höst & vår, annars veckoligDaglig borstningVeckolig borstningVarannan veckaVarje vecka
EnerginivåMedelHögHögHögMedel
Motionsbehov1-2 timmar per dagHögt – 3 ggr/dag1-2 ggr/dag3 ggr/dag2-3 ggr/dag
Kostnad15 000 – 30 000 kr20 000 – 30 000 kr20 000 – 40 000 kr15 000 – 20 000 kr5000 – 20 000 kr
Bästa uppfödaren 2023KwaisanBestcoastlabradoodleColagosLabradorklubbenPomskySweden
Jämförelsetabell

5 snällaste hundraserna

1. Welsh Corgi

Denna lilla tuffing har en stor personlighet som är full av kärlek och lekfullhet. Welsh Corgi är lojala och söta, och de gör alltid sitt bästa för att göra sina människovänner glada. Drottning Elizabeth II hade över 30 stycken över sin livstid.

2. Bernedoodle

Bernedoodles är den perfekta kombinationen av söt och smart. Dessa hundar har en mjuk och kärleksfull personlighet, och de älskar att vara omgiven av människor. De är också mycket intelligenta och lätta att träna.

3. Goldendoodle

Goldendoodles är den ultimata rasen för dig som vill ha en medgörlig kompanjon. Denna hund har en obegränsad mängd kärlek att ge, och de älskar att ge kramar och kela. Vidare är de mycket roliga och energiska, och de älskar att busa med sina familjemedlemmar.

4. Labrador Retriever

Labrador Retrievers är en av de mest vänliga och lojala hundraserna du kan hitta. De är naturligt nyfikna och älskar att vara i centrum för uppmärksamheten. Dessutom är de mycket intelligenta och lärvilliga.

5. Pomsky

Pomskies är den minsta hunden på denna lista, men de har tvivelsutan det största hjärtat. Rasen är naturligt vänliga och fogliga, och de njuter av att både vara hemma och i naturen. Därtill är de inte minst roliga och uppfinningsrika!

Detta utmärker en snäll hundras

En snäll hund har en gemytlig och tillmötesgående personlighet som vanligtvis är lätt att ta hand om. Vidare skäller de inte i onödan. Följande attribut är det mest utmärkande för snälla hundraser:

  • Vänlig mot människor och andra djur
  • Lätt att träna och lydig
  • Sällskaplig och tillmötesgående
  • Inte aggressiv eller rädd
  • Lättsam och gladlynt
  • Trivs i familjemiljöer
  • Kan vara lite blyg och på gränsen till beskedlig

Det är viktigt att notera att det finns många varierande personligheter bland hundar, och att en hund kan vara snäll med en person, men inte lika snäll med en annan. Snällhet är en subjektiv egenskap och kan vara svår att definiera exakt. Och varje hund har en unik relation med sin hundägare.

Vanliga frågor och svar om snälla hundraser

Vilka är de 5 snällaste hundraserna?

Enligt oss på hundtassen.se är Welsh Corgi, Bernedoodle, Goldendoodle, Labrador Retriever och Pomsky.

Är det sant att stora hundar är snällare än små hundar?

Inte alls. Storleken på en hund har inget direkt samband med hur snäll den är. En hunds personlighet och uppförande är resultatet av en kombination av genetik, träning och socialisering. Somliga små hundar är tvärtom kända för att vara aggressiva, som t.ex. chihuahua.

Hur kan jag veta om en hund är snäll innan jag köper den?

Det bästa sättet att avgöra om en hund är snäll är att träffa den personligen och interagera med den ett tag. Observera hur den reagerar på olika situationer och människor. Väljer du att köpa från en bra, välrespekterad uppfödare så kan du få trovärdig information om hundens föräldrar – eftersom hundens beteende i regel är en direkt reflektion av föräldrarnas.

Kan jag träna en ”elak” hund att bli snäll?

Ja, många ”elaka” hundar kan tränas att bli mer sociala och medgörliga genom rätt träning och socialisering. Deras oönskade beteende beror oftast på att de vanvårdats som valpar.

Är det viktigt att träna en snäll hund?

Ja, det är viktigt att träna alla hundar, oavsett hur milda de är till sitt beteende. Träning hjälper hundar att förstå vad som förväntas av dem och stärker bandet mellan hund och ägare.

Kan snälla hundraser vara goda vakthundar?

Väldigt sällan. Långt ifrån alla snälla hundraser är nödvändigtvis bra vakthundar. Många snälla hundar saknar nämligen de aggressiva instinkterna som är utmärkande för hundar som framavlats med målet att vakta hem och ägare.

Hundraser som du bör undvika

Det är viktigt att notera att det inte finns några hundraser som är ”ondskefulla” till sin natur. Personligheter och beteenden hos hundar varierar beroende på många faktorer, däribland uppfödaren och hur tidigt de socialiseras.

Men vissa hundraser har per definition en mer aggressiv disposition än andra, vilket beror på att de avlats fram för att vara kamphundar eller vakthundar. Här är följaktligen några exempel på hundraser som du bör undvika om du vill ha en snäll hund:

Nackdelar med snälla hundraser

nackdelar med snälla hundraser

Även om snälla hundraser ofta är underbara följeslagare finns det vissa nackdelar som du bör vara medveten om innan du väljer en hund. Dessa inkluderar:

  • Hög aktivitetsnivå: Vissa snälla hundraser, som Labrador Retriever och Golden Retriever, har en hög aktivitetsnivå och behöver regelbunden motion och träning. Om du inte har den tiden och energin att träna din hund regelbundet, kan det leda faktiskt leda till det du vill undvika – aggressiva utbrott.
  • Oförmåga att vakta hemmet: Är du på jakt efter en medgörlig och tillmötesgående hund så kommer detta nog inte som en överraskning för dig, men vi vill likväl nämna det. D.v.s. att om en inbrottstjuv försöker ta sig in i din bostad, eller om någon oberäknelig person på stan närmar sig din familj på ett obehagligt sätt, så kommer du inte kunna förlita dig på en av hundarna i listan på den här sidan.

Sammanfattning

En snäll hund är känd för att vara vänlig, lojal, sällskaplig och kärleksfull. Följaktligen trivs de i sällskap med människor och andra djur, och är vanligtvis lättsamma och lätta att träna.

Avslutningsvis är det viktigt att notera att varje hund är unik och att deras personligheter och beteenden kan påverkas av en mängd faktorer, inklusive uppfödning, socialisering och träning. Men generellt sett finns det vissa hundraser som är kända för att vara mer snälla och lättsamma än andra, och som ofta är ett bra val för människor som antingen är rädda för stora, muskulösa hundar, eller helt enkelt vill slippa oron över att en större hund går till attack mot sitt barn.

Similar Posts