bästa vakthundar

Bästa vakthundarna 2023

Att införskaffa en vakthund skänker en rejäl portion trygghet till dig och din familj. Men med så många raser att välja mellan kan det vara svårt att veta vilken som är den bästa vakthunden för dina behov.

I denna guide listar vi de bästa vakthundarna under 2023 och deras unika egenskaper, så att du kan göra ett informerat val. Dessutom kommer du få reda på alla nackdelar som finns med dessa typer av tränade attackhundar, samt vad du bör veta innan du köper.

Topplista – översikt

RankingUtmärkande dragHundrasBäst uppfödare 2023
1Atletisk och muskulös kroppsbyggnadDobermannDobvoyage
2Starkt beskyddarinstinktRottweilerRottweilerklubben
3Intelligens och lätt att tränaTyska schäferhundarAnikura
4Lojal och trogenAmstaffAmerican Staffordshire Terrierklubben
5Stor och kraftfullKangalSKK
6Självsäker och beslutsamBoerboelAthleticboerboel
7Kontrollerad aggressionAmerican BullyDognikbulls
vakthund lista

Lista över 7 raser som är bäst vakthundar 2023

1. Dobermann

Dobermann

Dobermann är en intelligent och tillgiven hundras som ofta används som en vakthund. De är kända för sin styrka, snabbhet och beskyddarinstinkt, och har ofta använts som polis- och militärhundar.

Fördelar

 • Stark och lojal beskyddare
 • Mycket intelligent och lätt att träna
 • Känd för sin snabbhet och förmåga att kvickt reagera på fara
 • Passar bra för hem med stor tomt

Nackdelar

 • Kräver regelbunden träning och motion
 • Kan vara aggressiva mot främlingar och andra hundar om de inte är tillräckligt socialiserade
 • Svåra att hantera för personer utan hundvana
 • Kräver en erfaren ägare som kan leda och träna hunden på rätt sätt

2. Rottweiler

Rottweiler

Rottweiler är en kraftfull och respektingivande hundras som är perfekt för syftet. De har en stark beskyddarinstinkt och är kända för sin lojalitet och styrka.

Fördelar

 • En stark beskyddare med en instinkt att skydda sin familj
 • En lojal och tillgiven vän
 • Känd för sin styrka och tålighet
 • Passar bra för stora tomter

Nackdelar

 • Svåra att träna och kräver en erfaren ägare
 • Det finns fall där de oprovocerat attackerat barn

3. Tysk schäferhund

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund är en välkänd och respekterad hundras som ofta används som vakthund. De har en stor arbetsvilja och är kända för sin intelligens och lätthet att tränas. Men det är viktigt att överväga både fördelar och nackdelar innan du bestämmer dig för om detta är rasen du bör välja eller ej:

Fördelar

 • Mycket intelligent och lätt att träna
 • En lojal vän och beskyddare
 • Känd för sin styrka och mod
 • Passar bra för säkerhetsuppgifter

Nackdelar

 • Kräver regelbunden träning och motion
 • Kan vara svåra att hantera om de inte socialiseras och tränas på rätt sätt
 • Är endast trygga med en hundägare som är en naturlig, beslutsam ledare med pondus

4. Amstaff

amstaff

Amstaff, också känd som American Staffordshire Terrier, är en typ av pitbull som är stark och lojal ras som har en mycket hög energi. De är kända för sin lojalitet till sina ägare, samt deras beskyddande natur, vilket gör dem till en utmärkt vakthund.

Fördelar

 • Respektingivande utseende
 • Extremt lojala och gör vad som helst för att skydda sin familj och framförallt eventuella barn i familjen

Nackdelar

 • Somliga amstaffs är inte lika aggressiva som andra, så vissa hundar påminner mer om tjuren Ferdinand än tjuren som försökte stånga densamme.

5. Kangal

kangal

Kangal är en annan ras som är välkänd för sin beskyddarinstinkt. Rasen härstammar från Turkiet och har en mycket stark och atletisk kropp. Kangaler är kända för att vara mycket lojala och tillitsfulla mot sina ägare och deras hem, och är extremt lätta att träna.

6. Boerboel

boerboel

Boerboel är en stark och lojal ras som ursprungligen användes som vakthund i Sydafrika. De är ökända för sin förmåga att vara effektiva vakter. Trots sin styrka och intelligens kräver de mycket träning och socialisering för att bli den bästa vakthunden de kan vara. Så det är ingen hund du väljer om du saknar tålamod. Det är också en av de hundraser med absolut bäst självförtroende.

7. American Bully

american bully

American Bully är en stor och stark hundras med ursprung i USA. Det som är förrädiskt med denna hund är att de har ett tillsynes milt utseende, men kan vara ytterst aggressiva mot främlingar och andra hundar om de märker att nåt inte står rätt till.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa vakthunden 2023?

Dobermann är tveklöst den bästa vakthunden 2023. Det är otroligt alert, beskyddande och skäller på ett sätt som gör att vilken person som helst blir rädd.

Kan små hundar också vara bra vakthundar?

Ja, faktum är att det är ett vanligt missförstånd att vakthundar måste vara stora bjässar. Till exempel är en chihuahua förträfflig för syftet eftersom de skäller så fort någon närmar sig dörren.

Är en attackhund och vakthund samma sak?

Nej, en attackhund används i regel av polisväsendet och dess huvudsakliga syfte är att attackera eventuella brottslingar i jakter eller husrannsakningar etc.

Att tänka på när du väljer en vakthund

Om du funderar på att införskaffa en hund som skyddar dig, ditt företag eller din gård så finns det några faktorer du bör vara medveten om. Dessa kommer gå igenom härnäst:

Passande personlighet

Det är viktigt att välja en vakthund som har rätt personlighet och instinkter för att skydda ditt hem. Många raser är stora och imponerande, vilket kan skrämma bort tjuvar med sin blotta närvaro, medan andra mindre hundar är effektiva på att skrämma iväg rovdjur eller tjuvar genom att skälla.

Lärvilliga och följa kommandon

De ska också vara lärvilliga och i förlängningen tränade att följa strikta befälskommandon. Somliga starka raser är inte alls bra på att lära sig kommandon, och dessa ska du undvika till varje pris.

Regelbunden träning håller deras instinkter alerta

Regelbunden träning är exceptionellt viktigt för att förstärka vakthundens skyddande instinkter. Dessutom hjäper regelbunden träning att förbättra hundens reaktionstid och precision när den upptäcker en fara.

Socialisering för att undvika oönskad aggression

Att aktivera en vakthund är viktigt för att säkerställa att de uppfyller sitt syfte. Det är viktigt att ge din hund regelbunden motion och träning för att hålla dem mentalt och fysiskt aktiva. Du bör också se till att de får tillräckligt med socialisering för att undvika oönskad aggression och säkerställa att de är vänliga mot främlingar och andra djur.

De ska vara tränade att stoppa en attack

Det är också viktigt att du tränar din vakthund i grundläggande lydnad, så att du kan kontrollera dem i potentiella farliga situationer. Skulle de mot förmodan attackera fel person av fel anledning måste du ha ett kommando som ögonblickligen stoppar attacken. Annars kan det få förödande konsekvenser.

Nackdelar med vakthundar

Kostnad

Vakthundar kräver ofta mycket tid, kärlek och omsorg, samt en stor mängd träning och utbildning. Dessa kostnader kan inkludera veterinärbesök, professionell träning och utbildning, samt eventuella kostnader för reparation av skador orsakade av hunden.

Platskrav

De raser du hittar i vår lista är ofta stora och aktiva, vilket betyder att de behöver mycket utrymme för att röra sig och leka. Om du bor i en liten lägenhet kan det vara svårt att tillgodose din vakthunds platskrav vilket lätt kan göra dem enerverade och ovilliga att uppfylla sitt uppdrag.

Aggressivitet

Vakthundar är utbildade för att skydda och försvara sina ägare, och om de inte har tillräcklig träning och socialisering, kan de bli aggressiva mot främlingar eller andra djur. Detta kan leda till konflikter med grannar eller andra människor, och i värsta fall potentiella rättsliga problem.

Omvårdnadskrav

De behöver som sagt en stor mängd tid, kärlek och omsorg för att må bra. De behöver regelbunden träning och socialisering, samt daglig interaktion och sällskap. Om du inte har tillräcklig tid eller möjlighet att tillgodose dessa behov, kan det vara svårt att ha en vakthund.

Fördelar med vakthundar

Håller inbrottstjuvar borta

En av de viktigaste fördelarna med att ha en vakthund är att de håller inbrottstjuvar borta. De är vaksamma och agerar så fort de uppfattar en fara, och deras närvaro kan skrämma bort eventuella inkräktare eller hot. De är utbildade att reagera på ovanliga ljud och plötsliga förändringar i omgivningen.

Skyddar boskap och nötkreatur

Förutom att vakthundar är en effektiv metod för att skydda både hem och egendom, används de också ofta för att skydda boskap och nötkreatur. Många gårdar och fårfarmar använder någon eller några av de ovan listade raserna för att skydda sina djur.

Säkerhet

De är utbildade för att skydda och försvara sina ägare. De är vaksamma och agerar fortare än kvickt när de uppfattar en fara, och deras närvaro kan skrämma bort eventuella inkräktare eller hot.

Lojalitet

De är ytterst lojala mot sina ägare och har en stark dragningskraft till sin familj. De är dedikerade till att skydda och ta hand om sin familj, och de kommer att göra allt i sin makt för att göra det. Därmed är de en fantastisk familjehund – något som många inte känner till.

Utmärkt sällskapshund

Många raser är sällskapliga och behöver daglig interaktion och sällskap för att må bra. De är idealiska för människor som söker en lojal och tillgiven följeslagare.

vakthund raser

Vanliga problem med vakthundar du måste känna till

Det finns ett antal utmaningar som kan uppstå när man har en vakthund, och det är viktigt att vara medveten om dem för att säkerställa att hunden och dess omgivning fungerar så smidigt som möjligt. Några vanliga problem med dessa raser inkluderar:

 1. Oönskad aggressivitet: De kan ibland visa aggressivt beteende mot främlingar eller andra hundar, särskilt om den inte är rätt tränad eller socialiserad.
 2. Utbildningsbehov: De kräver ofta regelbunden träning för att bibehålla sina färdigheter och för att hålla sig mentalt aktiva.
 3. Hälsoproblem: Som med alla hundar kan även vakthundar drabbas av hälsoproblem som kan påverka deras förmåga att fungera som en effektiv beskyddare. Orsaken är att deras tunga kroppsbyggnad belastad lederna så att de inte sällan får ledproblem.
 4. Olydnad: En hund som inte är vältränad kan vara svår att kontrollera och kan visa olydnad i vissa situationer.

Det är viktigt att förstå ovanstående potentiella problem och att vara förberedd på att hantera dem för att säkerställa att hunden är en effektiv beskyddare, och en tillgång för sin omgivning – inte en tickande bomb.

Köp en vakthund om du…

 • Behöver ett säkert skydd för din familj, hem eller gård.
 • Har erfarenhet av att sköta och träna hundar med en kraftfull kroppsbyggnad.
 • Har tillräckligt med utrymme och tid för att ta hand om hunden.
 • Är beredda att lägga ner tid och ansträngning på både initial så väl som regelbunden träning

Köp inte en vakthund om du…

 • Är rädd för starka, muskulösa hundar.
 • Inte har erfarenhet av att ta hand om hundar.
 • Inte har tillräckligt med utrymme för en stor hund.
 • Inte har tid eller ansträngning att lägga ner på träning och underhåll av hunden.
 • Inte har möjlighet att säkerställa att hunden får en bra och tidig socialisering med omgivningen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är vakthundar ett viktigt skydd för många hem, familjer och gårdar. De är kända för sin lojalitet och beskyddarinstinkt, och är ofta använda för att skydda boskap och nötkreatur också. Men för att få ut det mesta av din beskyddare, och för att säkerställa att du och hunden är glada och säkra, är det viktigt att överväga både fördelar och nackdelar med vakthundar – något som du kan läsa mer om ovan.

Du bör endast köpa en vakthund om du har tidigare erfarenhet av starka hundar, har tillräckligt med utrymme och tid, och är beredd att lägga ner tid och ansträngning på träning och underhåll. Du bör inte köpa en av raserna från listan om du är rädd för hundar, saknar erfarenhet, inte har tillräckligt med utrymme eller tid, eller saknar möjligheten att säkerställa regelbunden motion och socialisering för hunden.

Similar Posts