pitbull

Pitbull

Pitbull är en mycket omdiskuterad hundras som har många fördelar, men också några nackdelar som du bör känna till. Dessa hundar har en stark personlighet och är mycket lojala och kärleksfulla mot sina ägare. De är också mycket intelligenta och lärvilliga, vilket gör dem till ett bra val för många hundägare. Men många har också massor av fördomar om hunden, som vi kommer gå igenom i denna artikel.

Det är också viktigt att veta att pitbull är ett samlingsbegrepp för många olika pitbull-raser, och således inte en ras i sig. Däremot kommer vi i denna guide referera till den som en specifik ras för enkelhetens skull.

Snabbfakta om pitbull

EgenskaperInformation
UrsprungslandEngland
Mankhöjd43 – 53 cm
Vikt20 – 70 kg
Livslängd12 – 16 år
PälsfärgFlera olika, t.ex. brun, svart, vit
Pälsvård (frekvens)Veckovis borstning rekommenderas
EnerginivåHög
TräningsbehovDaglig motion och träning är ett måste
Lämplighet för familjer med barnJa, om den är rätt socialiserad och tränad
Rekommenderad bostadsstorlekMinst 25 kvadratmeter, helst större
Kända sjukdomarLedproblem
Kostnad15 000 – 25 000 kr för en valp från en respekterad uppfödare
Bästa uppfödarenIngen som är godkänd av Svenska Kennelklubben
Faktaruta

Historia och ursprung

Pitbulls har en lång historia som arbetshundar, framförallt i England. Dessa hundar var även populära bland immigranter som tog med sig sina hundar till Amerika för att arbeta på bondgårdar och hjälpa till med jakt.

Det var först på 1970-talet som de började bli mer accepterade som husdjur. Idag är rasen en av de mest populära hundraserna i USA och är älskade av många för sina tillgivenhet, lojalitet och energi.

Trots det har de fortfarande ett dåligt rykte på grund av en liten grupp aggressiva individer och en skev media rapportering. Denna negativa bild är dock orättvis eftersom de i grunden är vänliga hundar som ofta är lämpliga för familjer med barn.

Så, i korthet, historien om pitbulls är en historia om en hundras som har gått från att vara en respekterad arbetshund till att bli förknippad med brottslighet och våld, för att sedan bli en populär hund för familjer.

Utseende och storlek

Pitbull är en medelstor ras med en muskulös och atletisk byggnad. De har en kraftig hals och starka ben, och deras päls är kort och glansig. De finns i en mängd färger, inklusive röd, svart, blå och beige. De väger vanligtvis mellan 20 och 70 kg och är mellan 43 och 58 cm i mankhöjd.

Personlighet och beteende

De är kända för sin starka personlighet och lojalitet. De är mycket kärleksfulla och lojala mot sina ägare, och de vill vara nära sin familj. Vidare är de också mycket lekfulla och energiska, och de behöver regelbunden motion och aktivitet för att hålla sig friska och glad.

De är också mycket intelligenta hundar som lätt lär sig nya kommandon och trix väldigt fort. Trots att de är lojala och beskyddande mot sin familj, kan de ibland bli aggressiva mot främlingar eller andra djur om de inte socialiseras och tränas rätt. Därför är träningen extremt viktig när du köper en pitbull-valp.

Skötsel och träning

Det är en ras som kräver regelbunden motion och träning för att hålla sig friska och glad. De behöver också regelbunden pälsvård för att hålla sin päls frisk och glansig. Som sagt är de lätta att träna och responderar bra på positiv förstärkning och belöningar. De behöver dock en bestämd och säker ledare som kan ge dem tydliga gränser och regler – du får inte vara obeslutsam och tveksam när du tränar en pitbull.

Det är viktigt att notera att de har en dålig rykte hos allmänheten på grund av en liten del av hundägare som har missbrukat och tränat dem för våldsamma aktiviteter. Det är därför viktigt att välja en erfaren och ansvarsfull uppfödare och tränare som kan ge råd om hur man tar hand om och tränar den på ett ansvarsfullt sätt.

Vanliga hälsoproblem hos Pitbulls

Precis som alla andra hundraser är Pitbulls känsliga för vissa hälsoproblem. Här är några av de vanligaste hälsoproblemen som de kan uppleva:

1. Allergier

Pitbulls är känsliga för allergier, särskilt matallergier. Tecken på allergier inkluderar klåda, utslag och utsöndring från ögonen och näsan. Detta ska du hålla koll på som ägare så du kan upptäcka det i ett tidigt stadium.

2. Övervikt

Pitbulls är kända för att vara matälskare vilket inte är konstigt eftersom deras muskulösa kropp kräver rejält med protein, så det är viktigt att se till att de får tillräckligt med motion och äter en kost som är lämplig för deras ålder och storlek. Övervikt kan leda till allvarliga hälsoproblem, såsom hjärt- och kärlsjukdomar. Så ge dem måttligt med mat.

3. Ögonproblem

Vissa är känsliga för ögonproblem, såsom grå starr och andra ögoninfektioner. Det är viktigt att konsultera en veterinär om man misstänker att ett ögonproblem uppstått.

4. Ledproblem

Pitbulls är kända för sina kraftfulla kroppar och rörliga leder, men det gör också dem mer benägna att drabbas av ledproblem, såsom ledskador och artrit. Det är viktigt att ge dem tillräcklig motion och att se till att deras vikt är under kontroll för att hjälpa till att förebygga ledproblem. Annars belastas lederna för mycket vilket i förlängningen kan leda till problem.

5. Andningsproblem

De har korta näsor, vilket kan göra det svårt för dem att andas ordentligt, särskilt under ansträngande aktiviteter eller i varmt väder. Det är viktigt att observera ens hunds andning och att konsultera en veterinär om man misstänker andningsproblem.

Obs: Det är viktigt att regelbundet besöka en veterinär för en fullständig hälsokontroll och att ta hand om eventuella hälsoproblem i ett tidigt skede. Med rätt skötsel och vård kan de leva långa och hälsosamma liv.

amerikansk pitbull

10 vanliga fördomar om pitbulls som inte stämmer

Pitbulls har ofta fått en dålig rykte på grund av en mängd missuppfattningar och fördomar. Det är dock viktigt att du känner till att det finns många olika pitbull-raser, så man ska inte dra alla över en kam. Men här är 10 vanliga generella fördomar som inte stämmer:

 1. De är farliga hundar.
 2. De är tränade för att slåss.
 3. Är aggressiva mot människor.
 4. Har en stark, överdriven och okontrollerbar beslutsamhet.
 5. Svåra att träna.
 6. Bara lämpliga som säkerhetshundar.
 7. De är en fara för samhället.
 8. Extremt drivna av sina instinkter.
 9. Uppvisar ofta aggression gentemot andra hundar.
 10. Kan plötsligt explodera och attackera sina ägare.

Det är viktigt att inte döma en hund baserat på fördomar och att veta att varje hund är unik med en individuell personlighet. Däremot kan de – som alla hundar – bli aggressiva om de vanvårdas, men det är inte ett specifikt problem för rasen, utan för hundar i allmänhet.

Vanliga frågor och svar om Pitbulls

Är de farliga hundar?

Nej, de är inte farliga hundar i sig. De är som alla andra hundar, de är individer med sin egen personlighet och beteende. Deras aggression beror oftast på dålig socialisering och träning från deras ägare.

Är de lämpliga som familjehund med småbarn?

Ja, de kan tränas och ägas av barnfamiljer. De är mycket intelligenta och lärvilliga hundar som trivs i en familjemiljö. De är väldigt beskyddande av barn.

Kan Pitbulls leva i en mindre lägenhet?

Ja, de kan leva i en lägenhet så länge de får tillräckligt med motion och utomhusaktiviteter. Däremot rekommenderar vi inte att du köper en pitbull om du bor i en lägenhet som är under 25 kvadratmeter.

Behöver de speciell träning?

Nej, de behöver samma grundläggande träning som alla andra hundar.

Är de farliga för barn?

Nej, de är inte farliga för barn. De är mycket kärleksfulla och tillgivna hundar som trivs i familjemiljöer och är ofta som sagt lojala beskyddare över barnen.

Är de farliga för andra djur?

Nej, de är inte farliga för andra djur. Deras aggression mot andra djur är oftast resultatet av dålig socialisering och träning, vilket är en direkt reflektion över deras ägare.

Hur mycket kostar en pitbull?

Priset för en pitbull varierar beroende på faktorer som ras, ålder, kön, hälsotillstånd och blodlinje. Generellt kan man förvänta sig att betala mellan 15 000 och 25 000 kronor för en väl uppfödd pitbull från en seriös uppfödare.

Är det en hund som skäller mycket?

Inte mer än genomsnittet. Det finns hundar som inte skäller tillnärmelsevis lika mycket, men denna rasen ska ju vara beskyddande, så de flesta hundägare vill att den ska reagera om en främling närmar sig dörren.

För- och nackdelar med pitbull

Nackdelar

 • Stereotypisering: De har en negativ bild i vissa samhällen vilket har lett till en stereotypisering och i somliga länder förbud mot hundrasen. Detta gör att de inte går att hitta uppfödare i många länder.
 • Träning och socialisering: De kan vara utmanande att träna och socialisera på grund av deras beslutsamma och envisa personligheter. Du måste vara en beslutsam ägare.
 • Hälsoproblem: Precis som alla andra hundraser kan de utsättas för vissa hälsoproblem, inklusive hjärtproblem, sköldkörtelsjukdomar och hudproblem.
 • Kostnader: De kostar som sagt ganska mycket, så det är inget för dig som vill ha en billigare hund.
 • Ansvar: Ägandet av en pitbull innebär ett stort ansvar för att säkerställa att hunden är vältränad, socialiserad och väl omhändertagen. Detta kan vara en utmaning för vissa ägare.

Fördelar

 • Lojalitet: De är mycket lojala och kärleksfulla mot sina ägare och blir ofta en livslång följeslagare. Även barn älskar dem, och de älskar barn.
 • Sällskaplighet: De trivs i sällskap med människor och är ofta mycket sociala med både familj och främlingar.
 • Lätta att träna: Det är en intelligent och träningsbar ras, och de gillar att lära sig nya saker och utföra uppgifter.
 • Mycket energi: Har mycket energi och är därför en bra ras för aktiva ägare som gillar att vara utomhus och träna med sin hund. En fördel är om du tycker om att jogga.
 • Beskyddande: De är mycket skyddande mot sina ägare och kan fungera som en bra vakthund. Många som letar efter en vakthund tenderar att välja antingen en pitbull, kangal eller american bully.
 • Anpassning: Det är en anpassningsbar ras och kan trivas i både stads- och landsortsmiljöer, så länge de får tillräckligt med motion och aktivitet. Så de passar bra för dig som bor i staden såväl som på landet.
 • Otroligt kärleksfulla: Har en kärleksfull natur och är ofta mycket omsorgsfulla och trogna mot sina ägare.
pitbull valp

Köp en pitbull om du…

 • Är aktiv och gillar att göra fysiska aktiviteter med din hund
 • Har tid och energi att träna och utbilda din hund regelbundet
 • Gillar en trogen och lojal följeslagare
 • Är redo att satsa pengar och tid på hälsa och välbefinnande för din hund
 • Vill ha en hund som är vänlig och öppen mot främlingar och andra djur
 • Är beredd att övervinna fördomar om rasen och visa att pitbulls är en underbar ras
 • Vill ha en hund med en god känsla för humor och energi

Köp inte en pitbull om du…

 • Söker en stillsam och lugn hund
 • Har en orolig och stressad livsstil
 • Har en fobi mot aggressivitet eller våldsamma beteenden hos hundar
 • Inte har tid och energi att ta hand om din hunds fysiska och mentala behov
 • Bor i en liten lägenhet utan tillräckligt utrymme för en aktiv hund
 • Är en obeslutsam person som inte är en naturlig ledartyp
 • Har oro för de fördomar och stigma som fortfarande existerar kring rasen

Sammanfattning

Pitbull är en mycket älskad och ofta missförstådd hundras. De har en hög energinivå och kräver mycket träning, men de är också mycket intelligenta och lättlärda. De är ofta en utmärkt val för familjer med barn, men det är viktigt att förstå deras behov och krav på pälsvård. Livslängden är vanligtvis mellan 12 och 16 år, och de har en genomsnittlig vikt på 20 – 70 kg och en mankhöjd på 43 – 53 cm.

Listan över fördelar och nackdelar ovan hjälper potentiella ägare att avgöra om denna ras är rätt för dem, så läs framförallt nackdelarna noggrant.

Similar Posts