omplacering hund dödsbo

Omplacering av hund från dödsbo

Hundar är en viktig del av många människors liv, men ibland händer det dessvärre att ägaren till en hund inte längre kan ta hand om den, till exempel vid ett dödsfall. Och i dessa fall är det viktigt att hitta ett nytt och kärleksfullt hem för hunden. Djuränklingar är en del av Fonus som ägnar sig åt omplacering av hund från dödsbo, så att hundarna som blivit änklingar inte glöms bort, eller i värsta fall behöver avlivas.

I denna artikel kommer vi lära dig om allt du behöver veta innan du genomför en adoption; vad du bör tänka på, vanliga frågor och svar samt hur du går tillväga rent praktiskt.

  • Obs: Många hundar som omplaceras från dödsbo är inte oväntat traumatiserade, vilket kräver mycket omsorg och tålamod från dig som ägare. Detta ska du vara förberedd på innan du åtar dig att adoptera en hund.

Vad är djuränklingar?

Djuränklingar är en underorganisation av Fonus som grundades för att hjälpa hundar från dödsbo att hitta nya hem. De samarbetar med veterinärer, hunddagis och hundpensionat för att säkerställa att hundarna får den vård och omsorg de behöver tills de hittar sina nya ägare.

Fonus har en lång historia av att hjälpa hundar i nöd och har blivit en viktig resurs för hundägare som dels behöver hjälp att omplacera sin hund efter sin död, d.v.s. en typ av testamente för sina husdjur; dels för de som letar efter att adoptera en omplacerad hund från en människa som gått ur tiden.

Adoptera hund från dödsbo – Detta måste du känna till

Innan du genomför en adoption så finns det några saker du måste känna till. Annars finns risken att du efter några veckor inser att du begått ett misstag och omplacera hunden igen, och då utsätter du hunden för ytterligare en separation vilket vi med emfas avråder dig från. Därför rekommenderar vi dig att du läser igenom nedanstående faktorer noggrant innan du tar ett beslut.

  1. Behov av extra omsorg och uppmärksamhet
  2. Kostnader för behandling
  3. Behoven hos hunden kan vara okända
  4. Kompatibilitet med andra husdjur och familjemedlemmar

1. Behov av extra omsorg och uppmärksamhet

Hundar från dödsbo har inte sällan behov av extra omsorg och uppmärksamhet på grund av sitt trauma. Alla hundar påverkas olika av att sin ägare går bort. Därför är det viktigt att du som vill adoptera en omplacerad hund från ett dödsbo är förberedd på detta behov. Förväntar du dig att hunden ska vara gladlynt så fort du adopterat den så bör du tänka om.

2. Kostnader för behandling

Hundar som omplaceras från dödsbo kräver ofta behandling, såsom veterinärvård, träning och terapi för att just bearbeta med tidigare trauman. Av den orsaken bör du ha en buffert om du märker att hunden behöver hjälp – antingen innan adoptionen eller några veckor efter den bott i din bostad.

3. Behoven hos hunden kan vara okända

Det kan vara svårt att veta vilka behov och rädslor hunden har när den adopteras från ett dödsbo, så det kan ta tid att lära känna hunden och förstå dess behov. Således behöver du en rejäl portion tålamod, och inte minst överseende om hunden skulle uppvisa irritation eller brist på livsglädje under de första veckorna när de flyttat in hos dig.

4. Kompatibilitet med andra husdjur och familjemedlemmar

Ett inte ovanligt problem med omplacering av hund från dödsbo är svårigheter att integreras i en ny familj, och komma överens med andra husdjur, så det är ytterst viktigt att förstå att det kan ta tid och ansträngning att skapa en harmonisk miljö.

5. Välj rätt hund för din livsstil

Vidare är det essentiellt att välja en hund som passar din livsstil. För det första bör du tänka på dina dagliga rutiner, storleken på ditt hem samt hur mycket tid du faktiskt har att ta hand om hunden. Utöver det ska du överväga hundens storlek, personlighet och motionsbehov.

Exempelvis är en lugn hundras passande för dig som inte har en vidare aktiv livsstil, medan det vore förödande om du väljer en hund vars dagliga motionsbehov vida överstiger din energinivå eller fysiska kapacitet.

adoptera hund från dödsbo

Fördelar med omplacering av hundar från dödsbo

  • Rädda en hund från en osäker framtid: Genom att adoptera en hund från ett dödsbo räddar du en hund från en osäker framtid och ger den en andra chans att få bo en lyckligt hem.
  • Få en lojal och kärleksfull vän: Hundar från dödsbo är ofta ofantligt tacksamma gentemot sina nya ägare och känner igen tryggheten i ett nytt hem, och är därför lojala och kärleksfulla vänner som sätter pris på din omsorg och uppmärksamhet. Givetvis finns det undantag, men vem värdesätter inte kärleken som högst när man som mest behöver den?
  • Bidra till att reducera samhällets problem: Att hitta en omplacerad hund från ett dödsbo hjälper till att reducera överbelastningen på djurföreningar/hundpensionat och bidrar till att lösa samhällets problem med hemlösa hundar.
  • Möjligheten att forma en hunds framtid: I egenskap som ny hundägare har du möjligheten att påverka och forma hundens framtid genom träning, socialisering och kärlek – en akt av välvilja och ynnest som få människor har privilegiet att uppleva. För vi anser att det är ett privilegium att få adoptera hundar.

Vanliga frågor och svar om hundar från dödsbo

Vilka typer av hundar finns att välja mellan?

Det finns alla typer av hundraser i varierande storlekar och åldrar. Exempelvis små hundar såsom goldendoodle och chihuahua, till större bjässar som american bully och kangal.

Kan jag besöka hunden före adoptionen?

Ja, de flesta tillåter besök för att säkerställa att du och hunden är en bra match. Det är viktigt att du har möjlighet att interagera med hunden och få en uppfattning om dess personlighet och beteende innan du adopterar den.

Vad kostar det att adoptera en hund från dödsbo?

Adoptionsavgifterna varierar, men priset blir den kumulativa kostnaden för att täcka utgifter som t.ex. veterinärvård, vaccin och kastrering som behövts göras efter husse eller matte gått bort.

Vad händer med hunden om jag inte kan ta hand om den längre?

Djuränklingar har en policy för att ta tillbaka en adopterad hund om du märker att du inte kan ta hand om den. Dock är det viktigt att komma ihåg att adoptionen är ett livslång åtagande, och att du inte bör ha en reservplan för att lämna tillbaka hunden om ni inte trivs tillsammans.

Hur kan jag hitta en dödsbo som omplacerar hundar förutom Fonus?

Djurskyddet Sverige, Hundstallet och Hundarutanhem är tre eminenta organisationer, men deras huvudsakliga fokus är på adoption – inte specifikt omplacering av hundar från dödsbo.

Kan jag adoptera en hund från ett dödsbo i ett annat land?

Nej, inte via Fonus. Emellertid är det många som adopterar vanvårdade hundar från exempelvis Spanien, Irland och England.

Jag är beredd på åtagandet – hur tar jag nästa steg?

Har du läst igenom artikeln och är förberedd på åtagandet så återstår endast att du gör en intresseanmälan hos Djuränklingar på Fonus. I vissa fall behöver du kontakta djurskyddsorganisationen, i andra fall behöver du som sagt fylla i en intresseanmälan, och i sällsynta fall behöver du ringa Anette Hemberg från Fonus. Tillvägagångssättet varierar beroende på var den omplacerande hunden befinner sig i landet.

Slutsats

Att från Fonus adoptera en omplacerad hund är ett enormt beslut som bör övervägas noggrant. Det är inget beslut som tas på en dag. Därför råder vi dig att ge det några veckors betänketid innan du kontaktar Djuränklingar. Glöm inte att läsa igenom denna artikel ett par gånger så du är införstående med allt som krävs.

Avslutningsvis är det angeläget att ge hunden den omsorg och uppmärksamhet den behöver, visa prov på tålamod, arbeta med dess rädslor samt välja en hund som passar din livsstil. Genom att följa dessa råd kan du ge hunden en andra chans till ett lyckligt liv och skapa en livslångt band med din nya familjemedlem.

Har du ytterligare frågor får du gärna kontakta oss.

Similar Posts