cavapoo

Cavapoo

Cavapoo är en populär hundras som är en blandning mellan en Cavalier King Charles Spaniel och en Pudel. Dessa hundar är kända för sina charmiga utseenden, höga intelligensnivåer, och sociala personligheter. De har också en tendens att vara väldigt tillgiven sina ägare och är ofta mycket enkla att träna och ta hand om.

De påminner väldigt mycket om cockerpoo och maltipoo – både till sitt yttre såväl som personlighet.

Snabbfakta om cavapoo

EgenskaperInformation
UrsprungslandAustralien/USA
Mankhöjd20-30 cm
Vikt6-20 kg
Livslängd10-15 år
PälsfärgOftast brunn, beige med inslag av röda toner
Pälsvård (frekvens)Veckovis borstning och trimning
EnerginivåHög
TräningsbehovDaglig motion och träning
Lämplighet för familjer med barnJa, de är vänliga och lekfulla med barn
Rekommenderad bostadsstorlekLägenhet eller litet hus med tillräckligt utrymme för rörelse
Kända hälsoproblemDentalproblem uppstår stundvis
Kostnad35000 – 50000 kronor
Bästa uppfödaren 2023Pinkdiamondskennel
Faktaruta

Ursprung och historia

Cavapoo är en nyare hundras, och deras popularitet har ökat exponentiellt under de senaste decennierna. De första föddes naturligt när en Cavalier King Charles Spaniel och en Pudel förälskade sig. Denna korsning gav upphov till en hund med både spanielens charmiga personlighet och pudelns höga intelligensnivåer.

Sedan dess har Cavapoos blivit allt mer populära som familjehund, och idag är de en av de mest eftertraktade hundraser i världen. Deras allsidighet och lättsamma natur har gjort dem till en favorit hos familjer och ensamma ägare, inte minst barn.

Utseende och storlek

Cavapoos varierar i storlek beroende på vilken storlek pudel som används i korsningen. En fullvuxen hund kan väga från 6 till 20 kg och mäta från 30 till 45 cm i mankhöjd. De har också en mjuk och glansig päls, som ofta är brun, beige eller blond.

Det kanske mest utmärkande draget är att de har ett charmigt och uttrycksfullt ansiktsdrag med stora ögon och ett livligt uppseende. Man blir helt enkelt glad av bara åsynen. Deras öron är mjuka och något hängande, och deras svans är ganska lång i förhållande till kroppen.

Personlighet och karaktär

Cavapoos är kända för sina sociala personligheter och tillgivenhet mot sina ägare. De är också väldigt intelligenta och enkla att träna, och har en naturlig tendens att vara nyfikna och utforska sin omgivning. Därför är det en hund som är väldigt rolig att promenera med!

Dessa hundar är också mycket lättsamma och lämpliga för familjer med barn. De har en tendens att vara väldigt lekfulla och gillar att interagera med andra hundar och människor.

Vidare är de kända för sin anpassningsförmåga. De är lättsamma i många olika miljöer, inklusive stora städer, landsbygd, och mindre lägenheter. Så du kan köpa en cavapoo trots att du bor trångt i stadsmiljö, vilket också är en anledning till varför de på senare tid blivit så populära. De är också lämpliga för både inne- och utomhusaktiviteter, och gör bra följeslagare på promenader, löprundor, och andra aktiviteter.

Träning

Cavapoos är en av de lättast tränade hundraserna som finns, och de är väldigt tillmötesgående. De är ofantligt intelligenta och har en naturlig tendens att vilja lära sig nya saker. De är också väldigt ivriga och positivt inställda, vilket gör dem en glädje att träna. Detta gör att de lämpar sig perfekt som förstahund.

Skötsel och pälsvård

Det är en ras som är enkel att ta hand om och kräver minimal skötsel. Deras päls kräver dock regelbunden borstning för att hålla den mjuk så det inte uppstår knutor, men å andra sidan behöver de inte borstas så ofta. De kräver också regelbunden klippning av klor och givetvis ett bad när det behövs.

De bör också regelbundet besöka en veterinär för hälsoundersökningar och vaccinationer, precis som de flesta hundar.

Pälsvård för cavapoo – så här gör du

cavapoo pälsvård

Pälsvård – steg för steg

 1. Balsamering

  Det är viktigt att regelbundet balsamera dess päls för att förhindra att den blir smutsig, matt eller fylld med ludd. Balsamering ska göras minst en gång i månaden och ska noggrant arbetas in i hundens päls från ryggen till benen med hjälp av en bra hundborste.

 2. Bad

  Undvik att bada en cavapoo för ofta eftersom det kan ta bort den skyddande oljan som naturligt finns i dess päls, och göra den torr. Första badbehandlingne kan göras under valpens första veckor och därefter varannan månad med speciella hundschampon som är anpassade till denna typ av hundras.

 3. Borstning

  Grovborstning 2-3 gånger per vecka är avgörande för att bevara Cavapoos naturliga glans och forcera ut eventuell ludd. Välj en borste som passar rasens päls – om den har mycket tovor så rekommenderas en grövre borste, men om det inte är så tovigt behöver den bara en vanlig kam.

 4. Trimning/Klippning

  Regelbundna trimningar/klippningar är viktiga för att ge dem en snyggare look samtidigt som de motverkar kliande och andra hygienproblem associerade med pälsen. Man kan trimmadem själv men de flesta rekommenderar starkt att ta hjälp av veterinärer för bästa resultat.

Uppfödare av cavapoo

När det gäller att hitta en erfaren och ansedd uppfödare av cavapoo så är det ofantligt viktigt att kontrollera olika referenser och licenser före ditt köp. Det finns många uppfödare som säljer trovärdiga, sunda valpar; och tyvärr lika många som gör det raka motsatta. Därför ligger mycket av ansvaret på dig själv.

En seriös uppfödare bör visa goda kunskaper om rasen och vara beredd att presentera referenser från veterinärer eller andra professionella som har arbetat med dem. En anständig uppfödare ska också ge kunden information om hur man tar hand om den nya valpen, vilka vaccineringar som är rekommenderade, samt de tester som genomförts för att säkerställa att att den är fullkomligt frisk.

Besök alltid uppfödaren personligen innan du bestämmer dig för att ta hem en cavapoo-valp. Se till att miljön där valparna utvecklas är hygienisk, vårdad och stabil. Titta på de vuxna i familjen och se hur de interagerar med valparna – det finns inget bättre exempel på att se huruvida hunden är harmonisk eller ej.

cavapoo uppfödare

Vanliga frågor och svar

Vad är kostanden för en cavapoo?

Du får vara beredd att betala mellan 35000 – 50000 kronor för en valp hos en betrodd och erfaren uppfödare. Det går att få tag i billigare valpar i Skåne än övriga Sverige. Har du möjlighet att åka till Norge finns även där billigare valpar att köpa.

Vilken är den bästa uppfödaren?

Det beror helt och hållet på personliga preferenser och viktiga faktorer som pris och tillgänglighet – för att hitta den bästa uppfödaren är det viktigaste att kontrollera olika referenser och licenser, inspektera miljön där valparna växer upp för att se till att den är hygienisk och vårdad, samt ställa ett antal frågor för att veta huruvida deras praxis ligger i linje med din egen.

Hur pass omfattande är pälsvården?

Det finns flera steg du behöver ta i beaktande, däribland balsamering, borstning och bad. Vi har en komplett guide högre upp i artikeln.

Behöver jag ge min Cavapoo speciella vaccineringar?

Ja, det rekommenderas starkt att ge din hund alla de vaccinationer som anses nödvändiga för den specifika regionen där du bor – tala med din veterinär om vilka vaccineringar som anses vara lämpliga.

Hur länge lever dem?

De lever i snitt mellan 12–16 år.

Nackdelar med cavapoo

 • Det krävs mycket regelbunden pälsvård för att upprätthålla kvaliteten på hundens päls så det inte kliar och blir smutsigt.
 • De kräver mycket aktivering och motion, vilket är tidskrävande för många.
 • De är kända för att ha mjuka gommar vilket gör dem mer benägna att utveckla tandproblem.
 • De är lite mer benägna än andra raser att utveckla allergier.
 • Deras lekfullhet upplever somliga som lite jobbigare än andra raser.

Köp en cavapoo om du:

 • Vill ha en vänlig, lojal och lekfull hund.
 • Har tid att sköta pälsvården och den regelbundna borstningen som krävs.
 • Tycker om att motionera flera gånger per dag.
 • Kan njuta av deras lekfullhet och sociala natur.
 • Är beredd att ta hand om dem med kärlek och uppmärksamhet.

Köp inte en cavapoo om du:

 • Inte har tid att träna en väldigt energisk hund.
 • Letar efter en lugnare ras som inte behöver så mycket stimulans.
 • Inte har haft erfarenhet av att ta hand om små hundar tidigare.

Sammanfattning

Cavapoo är en charmig blandning av Cavalier King Charles Spaniel och Pudel. Dessa hundar är mellanstora med en vikt mellan 6-20 kg och en livslängd på 10-15 år. De har en varierande färg på pälsen, oftast brunt, beige eller åt det röda hållet, och kräver veckovis pälsvård.

Fortsättningsvis har de en hög energinivå och behöver daglig motion och träning. De är lämpliga för familjer med barn och trivs bäst i en lägenhet eller ett litet hus med tillräckligt utrymme för rörelse. De är kända för sina dentalproblem, men är annars hälsosamma hundar. Kostnaden för en Cavapoo varierar mellan 35000 – 50000 kronor, och det är viktigt att välja en uppfödare med erfarenhet av rasen och som är auktoriserad av SKK.

Sist men inte minst rekommenderar vi dig att även läsa vår guide om cockerpoo, som är en snarlik hundras.

Similar Posts