goldendoodle

Goldendoodle

Goldendoodle är en mycket älskad ras som har blivit allt mer populär de senaste åren. Rasen har sin bakgrund i en korsning mellan en Golden Retriever och en Pudel och är känd för sitt snälla uppförande, intelligens och inte minst sitt vackra utseende. Men det finns en hel del att tänka på när det kommer till att äga en goldendoodle, så det är viktigt att man har all information man behöver för att ta hand om den på rätt sätt. I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om denna fantastiska hund, från rasens historia till träning och skötsel och mycket, mycket mer.

Snabbfakta om goldendoodle

EgenskapBeskrivning
RasGoldendoodle
UrsprungKorsning mellan Golden Retriever och Pudel
StorlekMellan till stor
Mankhöjd43 – 61 cm
Vikt9 – 41 kg
Livslängd12 – 15 år
Pris20 000 – 40 000 kronor
PälsLockig, mjuk och medellång
FärgVit, beige, svart, brun
TemperamentVänlig, social, lättsam och glad
EnerginivåHög
TräningsbehovMedel till hög
AktivitetsbehovHög
Lämplighet som familjehundUtmärkt för både familjeliv och aktiviteter utomhus
Bäst uppfödare 2023Colagos
Faktaruta

Rasens historia och ursprung

Goldendoodles är en relativt ny ras som först dök upp på 1990-talet i USA. Rasen blev till som ett alternativ till labradoodle, som hade en liknande bakgrund, men med en Labrador Retriever i stället för en Golden Retriever i sitt arv. Idén var att skapa en ras som kombinerade de bästa egenskaperna från både föräldraraserna, såsom deras intelligens, vänlighet och goda sätt. Rasen har sedan dess vuxit i popularitet och har nu blivit en av de mest eftertraktade hundraser i världen.

En liknande ras är bernedoodle som delar både dess personlighet och utseende.

Personlighet och egenskaper

Goldendoodles är kända för sin intelligens samt vänliga och lojala personlighet. De är mycket lättlärda och har en stark vilja att behaga sin ägare, vilket gör dem till utmärkta träningskandidater. De är också mycket sociala och vänliga med andra människor och husdjur, vilket gör dem till perfekta familjehundar.

Dessa hundar har också en stark dragningskraft till vatten och är ofta kända för sin goda förmåga att simma och jaga. De är också mycket energiska och aktiva, och kräver regelbunden motion och aktivitet för att hålla sig friska och glad.

goldendoodle pris

Utseende och storlek

Goldendoodles har en vacker, lockig päls som är ganska lång och mjuk. De kommer i en mängd olika nyanser, inklusive blond, guld och brun.

När det kommer till storlek finns det tre huvudsakliga storlekskategorier: Liten (7-16 kg), Medium (16-23 kg) och Stor (23-41 kg). Valet av storlek avgörs oftast av vad ägaren helt enkelt är ute efter. Somliga föredrar valpstorlek medan andra vill ha en större hund.

Träna Goldendoodles

Goldendoodles är som sagt en intelligent ras som har en stark vilja att behaga sina ägare, vilket gör dem lätta att träna. De är också mycket lärvilliga och har en god kapacitet att lära sig nya saker. För att få ut det mesta av den är det dock viktigt att börja träningen tidigt och att vara konsekvent i dina metoder. Här är några tips för att träna din Goldendoodle:

Bästa tipsen för att träna rasen:

 1. Börja tidigt

  Träning bör börja så snart du har fått hem din nya hundvalp. Detta hjälper till att bygga en stark grund för framtida träning och hjälper också till att etablera dig som packledare.

 2. Var positiv

  Använd positiv förstärkning och belöningar som godis och beröm för att uppmuntra din hund att göra det du ber om.

 3. Var konsekvent

  Var konsekvent i dina träningsmetoder och förväntningar för att undvika förvirring och misslyckanden.

 4. Var tålmodig

  Goldendoodles är kända för att vara lärvilliga, men det tar ändå tid och tålamod att träna en hund. Var tålmodig och fortsätt träna regelbundet för bästa resultat. Försök att aldrig bli frustrerad.

Livslängd och hälsa

Goldendoodles har en genomsnittlig livslängd på cirka 12-15 år. Det är en ras med god hälsa och låg risk för genetiska sjukdomar.

Med det sagt är det såklart viktigt att genomföra regelbundna hälsokontroller och vaccinera huden för att förlänga deras hälsa och livslängd. Det är också viktigt att ge dem en balanserad kost och regelbunden motion för att hålla dem friska och starka.

Skötsel och uppfödning

När det kommer till skötsel och uppfödning är Goldendoodles relativt enkla att ta hand om. De har en lockig päls som behöver borstas regelbundet för att hålla det fritt från knotar. De behöver också regelbunden trimning och klippning för att hålla pälsen fin. När det gäller mat är de flexibla och kan antingen äta kommersiell hundmat eller mat som är hemkokt med recept från en veterinär.

Det är också viktigt att se till att din Goldendoodle får regelbunden motion och utsätta dem spännande utomhusaktiviteter. De behöver både fysisk och mental stimulans för att hålla sig friska och glada. Att ta en lång promenad varje dag eller leka roliga lekar med din hund kan hjälpa till att upprätthålla dess hälsa och välbefinnande.

Vanliga frågor och svar

Är Goldendoodle en bra valp för familjer med småbarn?

Ja, Goldendoodles är kända för att vara kärleksfulla och lättsamma med både vuxna och barn. Deras naturliga önskan att behaga gör dem till en lojal och trogen följeslagare för hela familjen.

Ska jag välja Labradoodle eller Goldendoodle?

Det beror på vad du söker i en hund. Goldendoodles är mer förföriska och har ofta en lugnare, mer avslappnad personlighet. Labradoodles är mer aktiva och energiska. Du bör överväga vad som passar bäst för din livsstil och familjs behov.

Hur tränar man en Goldendoodle?

Det är viktigt att börja träningen tidigt för att bygga en stark relation och inställning till ledarskap. Belöningsbaserad träning med hundgodis och positiv förstärkning är en bra metod för att träna en Goldendoodle. Var tålmodig och försök att göra träningen rolig, varierande och utmanande för både dig och din hund.

Hur mycket motion behöver en Goldendoodle?

Goldendoodles är en energisk ras och behöver daglig motion för att hålla sig friska och lyckliga. En kort promenad på morgonen och en längre promenad på eftermiddagen, samt lek och träning, bör tillfredsställa deras behov av motion.

Var hittar jag en uppfödare av Goldendoodles i Sverige?

Det finns många respektabla uppfödare av Goldendoodles i Sverige som du kan vända dig till. Det är viktigt att göra en noggrann research och besöka flera uppfödare för att hitta den rätta för dig. Kontrollera också rasstandarder och hälsotestning för att säkerställa att du får en sund och glad valp.

Vad är priset för en Goldendoodle?

I genomsnitt kan man förvänta sig att betala mellan 20 000 SEK och 40 000 SEK för en goldendoodle med god kvalitet. Dock är det viktigt att inte bara fokusera på priset, utan också att säkerställa att du hittar en ansvarsfull uppfödare som ger sina hundar den vård och kärlek de förtjänar.

Nackdelar med att ha en Goldendoodle

Även om Goldendoodles är en fantastisk ras med många fördelar, finns det också några nackdelar att tänka på. Här är några av de mest vanliga nackdelarna:

 • Pälsvård: Goldendoodles har en tjock och mjuk päls som kräver regelbunden borstning och trimning för att hålla den frisk och välskött. Om du inte har erfarenhet av pälsvård eller inte har tid eller möjlighet att ta hand om din hunds päls, kan detta vara en utmaning.
 • Hög energinivå: De har en hög energinivå och behöver regelbunden motion och fysisk aktivitet för att hålla sig friska och lugna. Om du har en livsstil som inte tillåter mycket motion eller om du inte har möjlighet att tillbringa tillräckligt mycket tid med din hund, är det definitivt en nackdel.
 • Träningsbehov: De är intelligenta hundar som behöver regelbunden träning för att hålla sin kropp och sinne friskt. Om du inte har erfarenhet av hundträning eller inte har tid eller möjlighet att träna din hund bör du överväga en annan hundras.
 • Kostnader: Att ha en hund är en stor investering, och Goldendoodles är inget undantag. Du bör räkna med att spendera pengar på mat, veterinärvård, pälsvård, träning och utrustning. Det är viktigt att överväga dina ekonomiska möjligheter innan du bestämmer dig för att skaffa en hund i allmänhet.
 • Socialisering: Goldendoodles är sociala hundar som behöver regelbunden kontakt med andra människor och hundar för att hålla sin sociala kompetens. Om du inte har möjlighet att tillbringa mycket tid med din hund eller om du inte har en hundvänlig miljö, kan detta vara en nackdel.

Jämförelser mellan Goldendoodle och Labradoodle

EgenskapGoldendoodleLabradoodle
UrsprungKorsning mellan Golden Retriever och PudelKorsning mellan Labrador Retriever och Pudel
StorlekMellanstor till stor, 20-41 kgMellanstor till stor, 18-36 kg
PälsMjuk och lockigMjuk och rufsig
AktivitetsbehovHögtMycket högt
TemperamentVänlig, lojal och lekfullVänlig, lojal och lekfull
TräningLätt att tränaLätt att träna
labradoodle eller goldendoodle

Köp en Goldendoodle om du…

 • Är ute efter en vänlig och kärleksfull följeslagare
 • Vill ha en hund med ett lättsamt och glatt temperament
 • Vill ha en hund som är lätt att träna och socialisera
 • Vill ha en hund som är lämplig för både familjeliv och aktiviteter utomhus
 • Söker en hund med en mjuk och lockig päls som kräver regelbunden underhåll

Köp inte en Goldendoodle om du…

 • Vill ha en hund som är passiv och inte kräver så mycket uppmärksamhet och träning
 • Söker en hund med en kort och enkel päls som inte kräver mycket underhåll
 • Vill ha en hund med en exklusiv och sällsynt ras
 • Är allergisk mot hundar och har svårt att hantera deras päls

Slutsats

Goldendoodles är en fantastisk ras med många fördelar, inklusive en kärleksfull och lojal personlighet, en lättskött päls och en god vilja att lära. De är också mycket lämpliga för familjer med barn och andra husdjur på grund av deras sociala och vänliga natur.

Det är viktigt att du gör din research och förstår vad du går in för innan du bestämmer dig för att skaffa en Goldendoodle. Du bör också se till att du hittar en ansvarsfull uppfödare som du kan lita på och som har din hunds bästa intresse i åtanke. Glöm inte heller att läsa nackdelarna ovan så du är införstående med dessa.

Och som alltid: var noga med att ge din hund den träning, uppmärksamhet och kärlek den behöver för att bli en glad och hälsosam medlem av din familj.

Similar Posts