chihuahua

Chihuahua

Chihuahua är en av världens minsta hundraser, men de är också en av de hundar med störst hjärta. De är otroligt personliga och kärleksfulla, och älskar sina ägare. Dessa små hundar är också mycket lojala och beskyddande mot sin familj – trots sin ringa storlek, vilket gör dem till den perfekta följeslagare oavsett om du har en stor familj eller lever som ensamstående.

Snabbfakta om chihuahua

EgenskaperInformation
UrsprungslandMexiko
Mankhöjd19 – 24 cm (beroende på om det är tik eller hanhund)
Vikt1 – 4 kg
Livslängd14 – 19 år
PälsfärgFlera: Viltfärgad, svart, vit, beige, brun och chokladfärgad
Pälsvård (frekvens)Veckovis borstning och bad vid behov
EnerginivåHög
TräningsbehovDaglig motion och träning (promenader minst 3 ggr/dag)
Lämplighet för familjer med barnHögst lämplig
Rekommenderad bostadsstorlekRäcker gott med en mindre bostad på cirka 50 kvadratmeter
Kända sjukdomarTandproblem & hypoglykemi
KostnadVanligtvis mellan 10 000 – 20 000 kronor
Bästa uppfödaren 2023Kennelthelook
Faktaruta

Historia

Chihuahua har sitt ursprung i Mexiko, där de användes som sällskapshundar av Aztekerna. Rasen fick sitt namn från den mexikanska delstaten Chihuahua, där många av de första hundarna härstammade från.

Utseende och storlek

Chihuahuor är kända för sin miniatyrstorlek, med en vikt som vanligtvis ligger mellan 1 och 4 kg. Deras päls kan antingen vara korthårig eller långhårig, och finns i en mängd färger, inklusive svart, brunt, vit och grå. De har stora, uttrycksfulla ögon och öron som står upprätta, vilket ger dem ett livligt och alert utseende.

 • Hanhundar blir ungefär 24 cm i mankhöjd
 • Tikar blir cirka 19 cm i mankhöjd

Personlighet och beteendemönster

De är som sagt mycket kärleksfulla och beroende av sin familj. De är också lojala och beskyddande mot både sina ägare och eventuella barn i sin närhet, och har en tendens att bli beroende av en enskild person i familjen. Att de tenderar att ty sig till en person lite extra har de gemensamt med den japanska hundrasen Akita, som den svenske filmregissören Lasse Hallström gjorde en film om vid namn Hachi. Denna ihärdiga lojalitet gör dem till den perfekta följeslagare för en person som söker en nära relation med sin hund.

Träning och aktivitet

Trots sin miniatyrstorlek har en chihuahua en hög energinivå, och de behöver regelbunden träning och mental stimulans för att hålla sig tillfreds med tillvaron. De är också kända för sin förvånansvärt höga intelligens parat med en lätthet att lära – så träningen är både rolig och utmanande, för både hunden såväl som ägaren.

Skötsel och hälsa

De kräver minimal skötsel och älskar att vara inomhus. De behöver dock regelbunden borstning för att hålla sin päls frisk, samt regelbundna besök hos veterinären för att säkerställa god hälsa – som alltid är fallet med hundar i allmänhet.

De är också kända för att vara tåliga mot sjukdomar, men det är viktigt att regelbundet undersöka deras tänder, leder och ögon för att säkerställa att de håller sig friska.

Lämplighet som familjehund

Denna hundras är en perfekt hund för en mindre familj eller en person som söker en nära och kärleksfull relation med sin hund. De är också lämpliga för personer med en aktiv livsstil, eftersom de älskar regelbunden kroppslig aktivitet. Däremot är de inte alltid lämpliga för familjer med små barn, eftersom de kan vara rädda för plötsligt höga ljud och rörelser. Men om ditt barn är ett par år gammalt så är det i regel inga större problem.

Vanligaste sjukdomarna för chihuahua

chihuahua sjukdomar

Patellaluxation

Patellaluxation innebär att knäskålen glider ut ur led. Det kan orsaka smärta och svårigheter att gå.

Ögonproblem

Chihuahuor är kända för att ha en tendens till ögonproblem, såsom ögonskador och glaukom. Detta är en negativ konsekvens av deras stora, vackra ögon.

Tandproblem

De har en tendens att utveckla tandproblem, såsom tandköttsproblem och sneda tänder – detta på grund av deras lilla käke.

Hypoglykemi

Hypoglykemi innebär att blodsockernivån sjunker till en farligt låg nivå. Det är vanligt hos chihuahuor på grund av deras lilla storlek och höga metabolism.

10 vanliga fördomar om chihuahua

 1. De används som en accessoar för somliga, snarare än att ägaren vill ha en djup relation
 2. Ettriga och aggressiva
 3. Svårtränade och ovilliga att lära sig nya saker
 4. Känsliga för kalla väderförhållanden
 5. Svåra att ta hand om på grund av sin storlek
 6. Pälsvården är dyr
 7. Instinktivt rädda för andra djur och människor
 8. Svåra att socialisera med andra djur och barn
 9. De är för krävande och tarvar konstant uppmärksamhet
 10. Högkänsliga för stress och oro

Det är viktigt att komma ihåg att varje hund är unik och att dessa fördomar inte gäller för alla chihuahuor. Genom att lära känna din hund och ge den rätt träning, kost och omsorg kan du hjälpa till att förebygga och bemöta eventuella utmaningar.

Vanliga frågor och svar om chihuahua

Hur länge lever en chihuahua?

Genomsnittlig livslängd för en chihuahua är mellan 14 till 19 år, med rätt vård och omsorg.

Hur ofta ska man bada en chihuahua?

De behöver inte badas särskilt ofta, men cirka en gång i veckan räcker.

Hur pass bra tål de kyla?

Eftersom chihuahua har en kort päls och är en liten ras, så de tål inte särskilt mycket kyla. De är känsliga för kalla temperaturer och det är viktigt att skydda dem från kalla vindar och när de är utomhus under det svenska vinterhalvåret. De bör således bära kläder under vintern.

Är de lämpliga som första hund?

De kan vara lämpliga som första hund för rätt person, men de kräver tid och omsorg för att bli riktigt välmående.

Hur mycket träning behöver de?

De behöver daglig motion och träning för att vara stimulerade, inklusive promenader och lekar.

Är de lämpliga för familjer med små barn

Det beror på den enskilda hunden, men många chihuahuor har en gott temperament och kan vara lämpliga för familjer med små barn, så länge barnen lär sig att hantera hunden rätt – och framförallt inte skriker plötsligt eftersom detta brukar skrämma den.

Hur ofta ska man ta de till veterinär?

Du bör gå till veterinären med de regelbundet för rutinmässig hälsokontroll och vaccinationer, och omedelbart vid uppenbara tecken på hälsoproblem. I synnerhet om du märker att de får problem med ögonen – något som är extra känsligt för just chihuahuor.

Hur mycket kostar en chihuahua?

Vanligtvis mellan 10 000 – 20 000 kronor.

Hur många valpar får de i genomsnitt?

Mellan 3-8 enligt de flesta uppfödare. Men det varierar ganska ordentligt.

För- och nackdelar med chihuahua

för och nackdelar med chihuahua

Fördelar

 • Storlek: Chihuahuor är mycket små hundar, vilket gör dem lätta att hantera och ta med sig på resor. Många har dem i sin ryggsäck när de är ute och promenerar, exempelvis.
 • Sällskapsdjur: De är lojala, kärleksfulla och känsliga hundar som ofta bildar starka band med sina ägare.
 • Lättskötta: Chihuahuor är enkla att sköta eftersom de är så små, och de kräver inte mycket plats. Således är det en perfekt hund för dig som inte har en så stor bostad.
 • Kärleksfulla: De är ytterst kärleksfulla och lojala mot sina ägare, och de är ofta väldigt tillgivna och omtänksamma.
 • Starka personligheter: De har starka personligheter och är ofta mycket käcka, lekfulla, busiga och underhållande att ha omkring.
 • Finns både korthåriga och långhåriga: Många är av uppfattningen att det endast går att köpa en korthårig chihuahua, men det finns även långhåriga. Så du kan välja den som du tycker är sötast!
 • Det går att klä dem: Somliga hundägare tycker det är roligt att köpa kläder till sin chihuahau – något som både är gulligt, men också praktiskt under vintern.

Nackdelar

 • Känslighet: De är i regel extra känsliga för ljud, beröring och miljöförändringar, vilket kan leda till rädsla och att de börjar skaka.
 • Kostnad: För att vara en så pass liten hund är de väldigt dyra. Dessutom behöver du köpa fästningshalsband och kisskydd i somliga fall.
 • Kräver fästningsskydd: Då fästningar tenderar att älska just chihuahua måste du köpa ett fästningsskydd så du slipper gå till veterinärer och ta bort dem.
 • Hälsoproblem: Tandproblem och ögonproblem är två vanliga hälsoproblem som kan uppstå.
 • Fryser under natten: Under vintern kan de behöva ett varmt och mysigt hundtäcke för att inte frysa under natten.
 • Skötsel: Chihuahuor behöver veckolig skötsel, inklusive regelbunden borstning, bad, klippning av tassar och öron, samt regelbundna besök hos veterinären.
 • Socialisering: De behöver tidig och kontinuerlig socialisering för att förhindra rädsla och aggression, och för att upprätthålla en positiv inställning till andra människor och djur.
 • Behöver kisskydd ibland: Denna hundras kan ibland ägna sig åt vad som kallas för markeringskissning, och detta sker inte sällan inomhus på fåtöljer, soffor och sängar. Därför råder vi dig att köpa kisskydd som fästs runt dess mage för att skydda dina möbler.

Skillnader mellan korthåriga och långhåriga

EgenskaperKorthårigaLånghåriga
PälsvårdLättMer komplex
FällningLättMer intensiv
Tidsåtgång för veckolig pälsvårdKortLängre
Känslig för värme och kylaJaNågot mindre
Nödvändigt med klädsel för utomhusbrukJaInte lika mycket
Skillnader mellan kort- och långhårig päls

Köp en chihuahua om du…

 • Vill ha en liten hund
 • Söker en sällskapshund
 • Behöver en lättskött, positiv, kärleksfull och sprudlande energisk hund
 • Är på jakt efter en hund som passar för mindre bostäder och inte kräver trädgård
 • Vill ha en hund som är enkel att resa med
 • Tycker om hundar med mycket energi och personlighet

Köp inte en chihuahua om du…

 • Söker en hund som är stor och muskulös
 • Vill ha en hund som är lämplig som vakthund
 • Vill ha en hund som kräver minimal pälsvård
 • Är ute efter en hund med lite energi
 • Är orolig för hundar med stark personlighet och ihärdig vilja

Sammanfattning

Chihuahua är en liten hundras från Mexiko som är känd för sitt vänliga och energiska temperament. De är en av de minsta hundraserna och har en generell livslängd på 14-19 år. Deras päls kräver regelbunden vård och det rekommenderas att bada dem ungefär en gång i veckan.

Fortsättningsvis har de en hög energinivå och är intelligenta, men de har också en tendens att bli överbeskyddande av sin ägare. De är lämpliga för familjer med barn, men deras träningsbehov bör inte underskattas – du behöver promenera med dem minst 3 ggr/dag. Du får även räkna med en kostnad mellan 10 000 – 2000 000 kronor.

Inte sällan förväxlas denna hundras med dvärgpinscher – lär dig skillnaderna här.

Glöm inte att köpa en chihuahua från är uppfödare som är välrenommerad och har en god historik med att ta hand om hundarna.

Similar Posts