cockerpoo

Cockerpoo

Cockerpoo är en blandras som uppstod från en korsning mellan en Cocker Spaniel och Pudel. Det är en av de mest eftertraktade hundraser på marknaden på grund av deras utmärkta egenskaper och deras unika utseende. Cockerpoo är nämligen kända för att vara intelligenta, lättlärda, lojala och sociala hundar som har en charmig personlighet. De är också en av de mest allergivänliga hundraser du kan välja, vilket gör dem till ett bra val för människor med hundallergier.

I denna artikel kommer du lära dig allt du behöver veta, däribland vanliga sjukdomar, skötsel och nackdelar.

Snabbfakta om cockerpoo

FaktaInformation
RasCockerpoo
StorlekMellan
Vikt5-15 kg
Livslängd12-15 år
PälsKort, lockigt
FärgOlika, primärt brun
TemperamentKärleksfull, lojal, intelligent, social
TräningsbehovMedel
AktivitetsbehovMedel
Lämplig förFamiljer, ensamstående, äldre personer
OmgivningInne, ute
PälsvårdMedel till hög
Bästa uppfödaren 2023Cockerpoosverige
Faktaruta

Utseende och storlek

Cockerpoo har ett unikt och charmigt utseende som är en blandning av deras föräldrar, Cocker Spaniel och Pudel. De har vanligtvis en mjuk, silkeslen päls som kan vara i en mängd olika färger, inklusive brunt och beige. De har också vanligtvis långa öron som hänger ner och mjuka, glänsande ögon som får dem att se ut som små teddybjörnar.

Den förväxlas ofta med Cavapoo, vilket inte är konstigt då det också är en korsning med en spaniel, mer specifikt cavalier king charles spaniel. De är också skrämmande lika Maltipoo.

När det gäller storlek, så är Cockerpoo en liten till medelstor hund, med en genomsnittlig vikt på 9-15 kg och en genomsnittlig höjd på 35-45 cm. Deras storlek gör dem till en perfekt följeslagare för människor som bor i lägenheter eller har mindre bostäder.

Personlighet och temperament

Cockerpoo är kända för att vara intelligenta, lättlärda och lojala hundar. De har en positiv personlighet och är alltid redo att leka och ha kul. De är också väldigt sociala och trivs i sällskap med människor och andra hundar. Vidare har de har en stark lojalitet till sin ägare och de kommer att vara till dedikerade följeslagare.

Träning och skötsel

Cockerpoo är lättlärda och har en stark vilja att till att behaga sin ägare, så träningen är en viktig del av deras vardag. De är också som sagt väldigt intelligenta och behöver mental stimulans för att hålla sig kreativa och underhållna. Det är följaktligen viktigt att du tränar din Cockerpoo regelbundet för att hålla dem alerta och för att utveckla deras intellekt. Träning bör vara en kombination av fysisk och mental träning, inklusive lydnadsträning, sök- och beskrivningsövningar, och socialiseringsträning. En enorm fördel är om du från en tidig ålder introducerar dem till olika sorters djur.

Skötsel av Cockerpoo är relativt enkel. De har en mjuk, päls som kräver regelbunden borstning för att hålla den frisk och glänsande. De behöver också regelbundna bad och klippning för att hålla pälsen fräsch och välvårdad. Som vi redan nämnt är de famösa för att vara allergivänliga, så de kräver inte så mycket skötsel som vissa andra hundraser.

Hälsa och livslängd

Cockerpoo har en genomsnittlig livslängd på 12-15 år och är kända för att vara en frisk och livlig hundras. Trots detta är det viktigt att se till att din Cockerpoo får regelbunden hälsovård för att förebygga potentiella hälsoproblem.

Vanliga sjukdomar och hälsoproblem

Trots att Cockerpoo är en mestadels frisk hundras, finns det vissa sjukdomar och hälsoproblem som är vanliga eller potentiella för rasen. Och det är viktigt att du har kännedom om dessa.

 • Ögonsjukdomar: Cockerpoos kan drabbas av en mängd olika ögonsjukdomar, inklusive grå starr och retinal dysplasi.
 • Ledproblem: Dessa hundar är kända för att lida av ledproblem, såsom luxation i kneet och höftdysplasi.
 • Öroninfektioner: På grund av deras stora hängande öron uppstår inte sällan problem med dem. T.ex. att bakterier och smuts lätt letar sig in och orsakar infektioner.
 • Allergier: Precis som människor kan hundar också drabbas av allergier. Denna ras är relativt känd för att ha en tendens att drabbas av hudallergier, vilket i värsta fall kan leda till andningssvårigheter.
 • Epilepsi: Vissa lider av sjukdomen epilepsi. Det kan antingen utvecklas tidigt i deras valpstadie, eller efter bara några år. Det är viktigt att känna till så du inte får panik om du ser huden få ett epilepsianfall.
 • Patellaluxation: Patellaluxation är ett tillstånd där knäskålen glider ut ur sin normala position. Detta kan leda till smärta och försämrad rörlighet hos hunden. Det är viktigt att upptäcka och behandla detta tillstånd så tidigt som möjligt.
nackdelar med cockerpoo

Förebyggande åtgärder för att undvika sjukdomarna

För att hålla din Cockerpoo frisk så länge som möjligt är det viktigt att följa en regelbunden hälsovårdsrutin. Detta inkluderar regelbunden undersökning av din hunds ögon, öron, tänder och kropp för att upptäcka eventuella hälsoproblem i ett tidigt skede. Du bör också ge din hund en balanserad och näringsrik kost och tillräcklig motion och träning för att hålla henne frisk och stark.

Om du har en Cockerpoo eller är intresserad av att köpa en, är det viktigt att du är medveten om dessa potentiella hälsoproblem och tar de nödvändiga förebyggande åtgärderna för att hålla din hund frisk och glad.

Vanliga frågor om Cockerpoo

Cockerpoo är en mycket populär ras, och det finns många frågor som folk brukar ställa om dessa underbara hundar. Här är några av de mest vanliga frågorna och svaren på dem:

Är Cockerpoo allergivänliga?

Ja, Cockerpoo är en av de mest allergivänliga hundraserna på grund av sin päls, som är kort och tät, och minskar därmed mängden hudceller och salter som släpps ut i omgivningen.

Hur mycket motion behöver en Cockerpoo?

Cockerpoo är en aktiv ras som behöver regelbunden motion och träning för att hålla sig frisk och glad. De rekommenderas att få minst 30-60 minuter motion per dag, inklusive en promenad och lekstund. Men helst mer än så.

Hur ofta ska man borsta en Cockerpoo?

Det är rekommenderat att borsta en Cockerpoo en gång i veckan för att hålla pälsen frisk och glänsande.

Är Cockerpoo lätta att träna?

Ja, Cockerpoo är kända för att vara lätt att träna och är mycket intelligenta och lojala hundar. De svarar bra på positiv förstärkning och är tåliga och uppmärksamma vovvar.

Är Cockerpoo lämpliga för familjer med små barn?

Ja, de är mycket vänliga och tillgivna hundar som ofta trivs i familjemiljöer, inklusive hushåll med små barn. De är kända för att vara särskilt tåliga med barn och är ofta mycket kärleksfulla och omtänksamma mot dem.

Finns det släthåriga cockerpoos?

Ja, det finns släthåriga Cockerpoo. Dessa har en glänsande päls som är tät och lång, men inte lockig. De släthåriga pälsarna kräver fortfarande regelbunden borstning för att hålla pälsen frisk och fri från tovor, men de kräver mindre omsorg än deras lockiga motsvarigheter.

Uppfödare av cockerpoo

När du letar efter en Cockerpoo-valp är det viktigt att välja en pålitlig och ansvarsfull uppfödare. Detta kan vara en utmaning, eftersom det finns många mindre seriösa uppfödare som tar genvägar för att producera så många valpar som möjligt för att tjäna snabba pengar, utan att ta hänsyn till deras välbefinnande och hälsa.

För att hitta en pålitlig uppfödare bör du börja med att göra noggranna undersökningar. Fråga runt bland dina vänner och familjemedlemmar om de har köpt en Cockerpoo från en uppfödare som de rekommenderar. Du kan också söka information på nätet och titta på olika uppfödares hemsidor för att se vilka som har goda rykte.

När du har hittat en uppfödare du är intresserad av bör du planera ett besök. Detta ger dig möjlighet att träffa en valpen och dess föräldrar, samt att ställa frågor om deras omsorgsfulla praxis och historik med eventuella sjukdomar och hälsoproblem. En ansvarsfull uppfödare kommer att vara öppen och transparent med information och kommer också att visa sig engagerade i att hitta den bästa hemmiljön för varje valp.

Viktiga frågor att ställa en uppfödare inkluderar:

 • Hur länge har de varit uppfödare?
 • Hur ser deras valpar ut?
 • Har valparna blivit hälsoprövade?
 • Hur ofta träffas de med valparnas nya ägare innan köpet?
 • Kan de visa bevis för att valparnas föräldrar är friska och fri från genetiska sjukdomar?

Vi på Hundtassen.se rekommenderar https://www.cockerpoosverige.se som har utmärkta kundomdömen.

Nackdelar med cockerpoo

 • Kräver regelbunden omsorg: Eftersom de har en lockig päls som kräver regelbunden pälsvård för att hålla den fräsch och fri från tovor.
 • Överdriven känslighet: De är kända för att vara känsliga för ljud och hastiga rörelser, vilket kan leda till ångest och rädsla. Så det gäller att du som hundägare har förståelse för detta och är försiktig.
 • Hög energinivå: De har en hög energinivå och behöver mycket motion och mental stimulans för att hålla sig friska, glada och energiska.
 • Potentiella hälsoproblem: Då cockerpoos är en blandras kan de vara mer benägna att utveckla hälsoproblem som patellaluxation, ögonproblem och allergier.

Köp en Cockerpoo om du…

 1. Vill ha en kärleksfull och lojal följeslagare.
 2. Har en mindre bostad och ändå vill ha en hund.
 3. Vill ha en intelligent och lättutbildad hund.
 4. Är ute efter en hund med en päls som är lätt att ta hand om.
 5. Vill ha en hund som trivs både inne och ute.
 6. Vill ha en hund som är bra för familjer med små barn.

Köp inte en Cockerpoo om du…

 1. Är ute efter en hund som är en friluftshund.
 2. Har en livsstil som inte tillåter regelbunden pälsvård.
 3. Vill ha en stark vakthund. (I så fall bör du välja t.ex. en American Bully eller Kangal)
 4. Är inte villig att investera den tid och energi som krävs för att träna och socialisera hunden.

Slutord

Det finns många anledningar till varför en Cockerpoo kan vara den perfekta hunden för dig! Dessa små söta pälsbollar är en blandning mellan en Cocker Spaniel och en pudel, vilket resulterar i en hund med en fantastisk personlighet och en underbar päls. De är kärleksfulla, lojala och intelligenta, och de har också en social sida som gör att de gillar att hänga med andra hundar och människor. Och det bästa av allt, de är inte för stora och inte för små, de är precis lagom! Så om du letar efter en hund med ett hjärta fullt av kärlek och en päls full av mjukhet, så är en Cockerpoo helt klart värd att överväga.

Similar Posts