maltipoo

Maltipoo

Maltipoo är en hybridras som har blivit allt mer populär på senare år, och det är inte svårt att förstå varför. Dessa söta, lekfulla och intelligenta hundar är en perfekt kombination av Pudel och Malteser.

Men vad gör Maltipoo till en så bra val för en framtida hundägare? I denna guide täcker vi allt du behöver veta om den här populära hybridrasen, från dess historia, utseende & storlek till träning och skötsel. Dessutom får du reda på alla de nackdelar som finns och mycket, mycket mer.

Snabbfakta om maltipoo

EgenskapInformation
UrsprungslandUSA
Mankhöjd20 – 36 cm
Vikt2,5 – 10 kg
Livslängd12 – 15 år
PälsfärgSvart och brun
Pälsvård (frekvens)Vecko- eller månatlig
EnerginivåHög
TräningsbehovDaglig fysisk aktivitet och mental utmaning
Lämplighet för familjer med barnJa, med rätt socialisering och träning
Rekommenderad bostadsstorlekStorleken på bostaden bör vara lämplig för hundens storlek och energinivå
Kända sjukdomarÖgonproblem
Kostnad10-50 000 kronor
Bästa uppfödaren 2023Maltipoo.se
Faktaruta

Historia bakom Maltipoo

Maltipoo är en hybridras som uppstod i USA under 1990-talet. Denna söta hund är en korsning mellan en Pudel och en Malteser. Pudeln är som bekant känd för sin intelligens och förmåga att vara lätt att träna, medan Malteser är känd för sin lekfulla och kärleksfulla natur.

Tillsammans skapar dessa två raser en hund med både intelligens och personlighet. Maltipoo är en av de mest älskade hybridraserna på grund av sin lättsamma och tillgivna natur, samt hur lätta de är att ta hand om. Att de är väldigt söta skadar ju inte direkt heller.

Utseende och storlek

Det är en liten till medelstor hundras, med en vikt som vanligtvis ligger mellan 4 och 16 kg. Dessa hundar har en söt och gullig utstrålning, med en tätt, lockig päls som ofta är vitt, beige eller brun.

Deras ansikte är runt och vackert, med stora, kärleksfulla ögon och en korta men starka ben. Deras päls är lätt att ta hand om men kräver regelbunden borstning för att hålla den frisk och fri från bakterier och annat.

Personlighet och beteende

Det är som sagt en av de mest tillgivna och kärleksfulla hundraser du någonsin kommer att träffa. De älskar att tillbringa tid med sina ägare och är alltid redo att leka och ha kul. Dessa hundar är också mycket intelligenta och lätta att träna, vilket gör dem till en perfekt familjehund.

De är också mycket sociala och trivs i sällskap med andra hundar och människor. Maltipoo är också kända för sin lugna och avslappnade natur (när de lekt av sin överskottsenergi åtminstone…), vilket gör dem lämpliga för ägare som bor i lägenheter eller har begränsat utrymme.

Träning och aktivitet

Vidare är det en intelligent hund som älskar att lära sig nya saker. De är lätta att träna och kräver endast en positiv träningsstil från dig som ägare, men en rejäl portion tålamod såklart. Regelbunden mental och fysisk stimulans är viktig för att hålla hundrasen frisk och glad. Om den blir understimulerad kommer den börja skälla och ha ett allmänt irriterande beteende, vilket är ett tecken på att det är dags för en promenad De älskar nämligen att gå på promenader, leka med bollar och andra leksaker.

Skötsel och vård

Maltipoo har en lockig päls som kräver regelbunden borstning för att hålla den frisk. De bör också få en regelbunden klippning för att bibehålla pälsens naturliga lyster.

De är också öppna för veterinärbesök och blir inte nervösa så lätt. Detta är viktigt eftersom de likt de flesta hundraser kräver regelbundna hälsokontroller och vaccinationer.

Du bör känna till att du även bör borsta tänderna och klippa dess klor, samt givetvis bada dem med jämna mellanrum så de luktar gott.

Köp en maltipoo om du…

 • Älskar att ha en liten och söt följeslagare.
 • Vill ha en hund med respektabelt beteende.
 • Söker en hund som är lätt att ta hand om och som inte kräver en större bostad för att trivas.
 • Vill ha en hund med ett lättsamt och glatt sätt.
 • Är beredd att lägga tid och pengar på päls-och veterinärvård.

Köp inte en maltipoo om du…

 • Vill ha en hund med låg energinivå.
 • Är ofta borta från hemmet och inte kan ge din hund regelbundet sällskap.
 • Inte är beredd att satsa tid och pengar på päls-och veterinärvård.
 • Vill ha en större vakthund som t.ex. kangal.
 • Inte har erfarenhet av att ta hand om en liten hund eller är oförberedd på ansvaret.

Potential för hälsoproblem och kända sjukdomar

Trots sin i allmänhet hälsosamma natur är Maltipoo känsliga för vissa hälsoproblem och sjukdomar. Likt många andra raser kan de drabbas av sjukdomar som PRA (progressiv retinal atrofi).

Det är också viktigt att veta att Maltipoo, som är en hybridras, kan ärva sjukdomar från både sin pudel- och malteser-förälder. Därför är det viktigt att välja en seriös uppfödare som har testat sina hundar för potentiella hälsoproblem. (Högst upp i artikelns tabell hittar du den bästa uppfödaren i Sverige)

Det är också viktigt att ge din hund en balanserad kost och regelbunden motion för att hålla dem friska och starka. Regelbunden veterinärvård är också en viktig del i att upprätthålla din hunds hälsa och förebygga potentiella hälsoproblem.

Maltipoo som familjehund

Maltipoo är en perfekt familjehund på grund av sin kärleksfulla och tillgivna natur. De är också mycket lätta att träna och socialisera, vilket gör dem till en säker och underhållande hund för både vuxna och barn. Givetvis är det en förutsättning att du socialiserar hunden tidigt med speciellt små barn, men så är det ju alltid.

De är också mycket anpassningsbara och trivs i både stora och små hem, så länge de får tillräckligt med motion och mental stimulans. Maltipoo är också en utmärkt hund att resa med, just på grund av att de är små.

Träning

Maltipoo är en förvånansvärt lättränad och intelligent hund, och de trivs bäst med dagliga mentala och fysiska utmaningar. De är mycket lärvilliga och älskar att vara i centrum för uppmärksamheten, så det är viktigt att inkludera dem i dagliga tränings- och aktivitetsrutiner.

Jämförelse mellan Maltipoo och Cockerpoo

EgenskapMaltipooCockerpoo
StorlekLiten till medelstorMedelstor
PälskvalitetMjuk och silkesaktigKort och lockig
EnerginivåMedelhögHög
GroomingbehovHögtHögt
SkällandeLite skällandeTendens att skälla mycket
Anpassning till boendeLättanpassadLättanpassad
IntelligensnivåHögHög
Passar förSingelpersoner eller små familjerFamiljer med plats för en större hund

Som framgår av tabellen är både Maltipoo och Cockerpoo sociala hundraser med hög energinivå och dagliga träningsbehov. De har båda en tät och lång päls som kräver regelbunden trimning, och de är båda känsliga för vissa hälsoproblem.

Vanliga frågor och svar

Hur stor blir en Maltipoo när den är vuxen?

En Maltipoo växer i regel till en höjd på 20-36 cm, och tenderar att väga mellan 2,5 – 10 kg.

Behöver jag klippa pälsen på en Maltipoo ofta?

Ja, Maltipoo behöver regelbunden trimning för att hålla sin päls frisk och välvårdad, inklusive regelbunden borstning och klippning.

Är den allergivänlig?

Ja, den är ansedd som hypoallergen eftersom de har en mindre tendens att orsaka allergiska reaktioner hos människor jämfört med andra hundraser.

Hur aktiv är den egentligen?

En Maltipoo har en medelhög energinivå och behöver således regelbunden motion och fysisk aktivitet för att hålla sig frisk och glad.

Är det en lämplig hundras för en nybörjare?

Ja, det är definitivt en lämplig hund för en nybörjare eftersom de är lätt att träna, lättanpassade till boende och har en naturligt godhärtad disposition.

Hur mycket kostar en Maltipoo i genomsnitt?

De kostar mellan 10-50 000 kronor beroende på vilken uppfödare du väljer. Det är lätt att hitta maltipoo till salu, men det gäller att välja en bra uppfödare.

Nackdelar med Maltipoo

 • Känslig för stress: Maltipoo är känsliga för stress och kan bli överväldigade av nya situationer eller miljöer, så det är viktigt att introducera dem till nya platser och människor på ett lugnt och kontrollerat sätt.
 • Känslig för sjukdomar: De är känsliga för vissa hälsoproblem och sjukdomar, inklusive Patellaluxation, hjärtsjukdomar och allergier, så det är viktigt att se en veterinär regelbundet för att upptäcka eventuella problem i tidigt skede.
 • Kräver regelbunden stimulans: De har som sagt en medelhög energinivå och behöver följaktligen regelbunden motion och träning för att hålla sig frisk, glad och framförallt stimulerad.
 • Känslig för ensamhet: Likt cockerpoo och cavapoo kan en maltipoo bli rastlös och destruktiv om de lämnas ensamma för länge, så det är viktigt att se till att de har tillräckligt med sällskap och inte lämnas ensamma alldeles för många timmar.

Detta säger hundägare som ägt hunden en längre tid

Vi har gjort efterforskningar på olika hundforum på nätet och lyft ut 2 positiva och 2 negativa omdömen som vi hoppas ger dig en tydligare bild över hundrasen. Det är för oss viktigt att du vet vad hundägare säger som faktiskt har praktisk erfarenhet av hunden, trots att vissa omdömen är mindre bra.

Positiva omdömen

”Min Maltipoo är en sådan kärleksfull och tillgiven vän. Hon följer alltid med mig var jag än går och jag älskar hennes lojala personlighet.”

Emma, 28 år

”Min maltipoo är den mest underbara hund jag någonsin har haft. Hon är alltid glad och sprudlande och gör mig och mina döttrar så lyckliga.”

Erik, familjefar till tre döttrar

Negativa omdömen

”Min hund är ganska känslig och har lätt för att bli stressad. Det är inte alls en hund som passar för alla.”

Erik, 59 år

”Deras päls kräver mer underhåll än vad jag hade väntat mig. Det är verkligen tidskrävande att hålla den fräsch.”

Ebba, 19 år

Sammanfattning

Maltipoo är den ultimata lilla följeslagaren! Denna lättsamma och glada hundras är det perfekta valet för den som söker en liten hund med ett stort hjärta. De är kända för sin vänliga natur och sin förmåga att anpassa sig till sin familj. De är enkla att ta hand om, vilket gör dem till ett bra val för både erfarna och nya hundägare.

Men, trots sin liten storlek, har Maltipoo också en stark personlighet och en god självkänsla. De är intelligenta, vilket gör dem till en rolig och utmanande hund att ha omkring sig. Vidare är också kända för att vara en av de mest lojala och tillgivna små hundraserna, och de har en förmåga att fästa sig vid sina ägare på ett sätt som är unikt för dem.

Så, om du är på jakt efter en liten hund som kommer att fylla ditt liv med glädje, är Maltipoo definitivt värd att överväga! Denna underbara ras är en av de mest uppskattade bland hundälskare, och det är lätt att förstå varför.

Similar Posts