tollare

Tollare

Tollare är en unik hundras som har sin ursprung i Nova Scotia, Kanada. Rasen är känd för sin förmåga att både locka fram och apportera fåglar på ett intelligent sätt. Det är nämligen så att när de befinner sig nära strandkanten så lockar de in andfåglar, varpå jägarna kan skjuta dem. Dessutom är det en apporterande fågelhund, vilket innebär att de simmar ut i vattnet för att apportera skadeskjutna fåglar. Deras fullständiga namn är Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

Det finns flera apporterande hundar, däribland jaktlabrador, men den rasen lockar inte in fåglarna på samma sätt, och betraktas följaktligen inte som en fågelhund, utan klassificeras snarare som jakthund.

Snabbfakta om tollare

EgenskapInformation
UrsprungslandNova Scotia, Kanada
Mankhöjd42 – 55 cm
Vikt17 – 25 kg
Livslängd10 – 16 år
PälsfärgBrun, beige
Pälsvård (frekvens)Borstning 1 gång/vecka (1 gång/dag under vissa månader)
EnerginivåHög
MotionsbehovMinst 1-2 timmar per dag
Lämplighet för familjer med barnJa, högst lämpliga
Rekommenderad bostadsstorlekEn större bostad med trädgård är rekommenderat
Kända sjukdomarHöftdysplasi
KostnadMellan 15 000 – 20 000 kr
Bästa uppfödaren 2023Tollarklubben
Faktaruta

Historia

Tollare har som sagt sitt ursprung i Nova Scotia, Kanada, där de användes för att jaga fåglar. Det är fortfarande oklart vilka raser som korsades för att frambringa denna briljanta fågelhund. Rasen är dock en av de minsta retrievers och har utvecklats för att vara en effektiv jägare. De har en unik förmåga att locka fåglar med sin energi – något som än i dag är ett svårförklarat fenomen.

Tollares användning idag

Idag använder många svenska jägare tollare för att hitta och apportera vilt. De är en viktig hjälp för jägare som jagar både i skog, fält och nära hav. De har en otrolig kapacitet att nosa sig fram till skadeskjutna djur – en förmåga de utvecklat under över 100 års tid.

Träning

För att en tollare ska vara en effektiv fågelhund så krävs det en god utbildning och träning. De är intelligenta hundar och lär sig snabbt, men de behöver också en erfaren tränare som kan utveckla deras fulla potential. En vältränad tollare är en viktig hjälp för jägaren och kan göra jakten mycket avsevärt effektivare.

Tollare som familjehund

Det är en fantastisk familjehund och trivs ofantligt bra i en familjekonstellation. Däremot älskar de vildmarken och måste motioneras flera gånger per dag för att bibehålla sin gladlynta natur.

Vanliga hälsoproblem hos tollare

Detta är i grunden en frisk och hälsosam ras, men som alla hundar kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Det är viktigt att känna till de vanligaste hälsoproblemen hos tollare för att kunna upptäcka och behandla dem i ett tidigt skede. Här är några av de vanligaste hälsoproblemen du behöver känna till.

Ögonsjukdomar

De är benägna att drabbas av ögonsjukdomar som gråstarr och PRA (Progressiv retinal atrofi). Dessa sjukdomar kan leda till synförlust och bör övervakas noga av en veterinär.

Ledproblem

Vidare kan de också drabbas av ledproblem som höftdysplasi. Denna sjukdom är ärftlig och kan leda till stela och smärtsamma leder. Det är viktigt att välja en hund från bra uppfödare och genomföra regelbundna ledundersökningar för att förebygga dessa problem.

Hudproblem

Tollare är också kända för att drabbas av hudproblem som allergier och eksem.

Det är viktigt att vara medveten om dessa vanliga hälsoproblem hos rasen och att som sagt genomföra regelbundna undersökningar hos en veterinär för att förebygga och behandla eventuella problem i ett tidigt skede.

Vanliga frågor och svar

Vad är en tollare?

Det är en hundras från Kanada som används som fågelhund för att både locka och apportera in fåglar.

Hur stor blir en tollare som vuxen?

En tollare brukar växa till 42 – 55 cm i mankhöjd och väga mellan 17 – 25 kg.

Hur är deras personlighet?

Det är en intelligent, lojal, glad och aktiv ras. De är kända för sin energi och sitt arbetsbehov, och behöver regelbunden motion och mental stimulans. De älskar att apportera, så du måste uppfylla detta behov minst några gånger varje månad.

Är det en lämplig ras som första hund?

Det kan vara en lämplig ras som första hund, men den kräver regelbunden träning, pälsvård och apportering för att hålla dem glada. De är också kända för sin stora energinivå, så det är viktigt att man har tid och möjlighet att motionera dem regelbundet. Således är det endast lämplig som en första hund om du är förberedd på arbetet som krävs.

Kan den bo i en lägenhet?

Helst inte. De trivs bäst i större hem med trädgård där de kan få tillräckligt med motion och träning. Det ultimata är om de får bo på en större gård på landet.

Hur mycket bör de motioneras?

De bör motioneras minst 1-2 timmar per dag, alternativt 3 promenader/dag.

Hur mycket pälsvård behövs?

Borstning minst 1 gång/vecka, och under vissa delar av året så krävs 1 borstning per dag. Så det är en hund som kräver frekvent pälsvård.

För- och nackdelar med tollare

Fördelar

 • De är extremt starka simmare, vilket gör dem till en utmärkt hund för jakt vid hav och sjöar. De kan utan problem simma ut 100 meter för att apportera en skjuten fågel.
 • De är en stötande, apporterande och spårande hund, vilket gör dem ytterst användbara för jakt.
 • De är förvånansvärt uthålliga och har hög tolerans för hård träning och fysisk aktivitet. En jaktrunda som varar i 5-6 timmar är en lätt match.
 • Lockar in fåglar genom sin blotta närvaro vid strandkanten så att fåglarna hamnar inom skotthåll.
 • De är en mycket tillgiven och kärleksfull hundras som är utmärkt lämpad som familjehund.

Nackdelar

 • Kända för sitt starka jaktinstinkt, så de kan vara svåra att kontrollera när de ser vilt. Sitter du på ett torg och de ser fåglar så kan du vara säker på vad de har i görningen…
 • De behöver mycket motion och träning för att inte bli uttråkade och understimulerade, så det krävs tid och möjlighet att träna dem regelbundet.
 • De är inte den bästa rasen för en lägenhet eftersom de behöver mycket yta för att få tillräckligt med rörelsefrihet.
 • De är benägna att drabbas av hälsoproblem som ögonsjukdomar, ledproblem och hudproblem, så det kräver regelbunden hälsokontroll hos en veterinär.

Köp en tollare om du…

 • Vill ha en hund som är användbar för jakt och friluftsliv
 • Söker en fågelhund som lockar in fåglar inom skotthåll
 • Vill ha en hund som är en extremt stark simmare
 • Älskar att vara ute i naturen och är aktiv
 • Har ett hus med trädgård eller en större gård så de har stor rörelsefrihet
 • Letar efter en tillgiven och kärleksfull följeslagare
 • Är beredd att lägga tid och energi på träning
 • Letar efter en hund med hög uthållighet och tolerans för fysisk aktivitet

Köp inte en tollare om du…

 • Vill ha en hund som är lämplig för en lägenhet
 • Inte har tid eller möjlighet att träna och motionera hunden regelbundet
 • Inte är beredd att ta hand om en hund som har ett starkt jaktinstinkt
 • Har en livsstil som inte inkluderar regelbunden fysisk aktivitet och utomhusaktiviteter

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är tollare, eller Nova Scotia Duck Tolling Retriever som de egentligen heter, en hundras från Nova Scotia, Kanada med en mankhöjd på 42 – 55 cm och en vikt på 17 – 25 kg. De har en förväntad livslängd på 10-16 år och finns i färgerna brun och beige. Som fågelhund och jakthund är den extremt effektiv och den är fantastisk på att simma.

Tollare kräver borstning 1 gång/vecka då den fäller en hel del, har en hög energinivå och bör få daglig motion på minst 1-2 timmar. De är lämpliga som familjehund, men kräver en stor bostad med utomhusområde. Vanligaste hälsoproblemet höftdysplasi. De kostar i regel mellan 15 000-20 000 kr. Valet av uppfödare är viktigt som alltid, så kolla in flera stycken innan du gör ditt val.

Similar Posts