Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo är en unik tryffelhund som är en riktig pärla för de som söker en hund med ett fantastiskt luktsinne, fluffig päls och en trogen fyrbent livskamrat. Dessutom kan de användas som vattenhund i allmänhet och apporterande fågelhund i synnerhet. Vidare passar de perfekt som familjehund och har god hand med barn.

Snabbfakta om lagotto romagnolo

EgenskaperInformation
UrsprungslandItalien
Mankhöjd40 – 45 cm (varierar något mellan tik/hanhund)
Vikt15 – 20 kg
Livslängd10 – 14 år
PälsfärgVit, brun, orange, brunskimmel, beige
Pälsvård (frekvens)Månatlig klippning samt nerklippning 1 gång/år
EnerginivåHög
Motionsbehov3 promenader om dagen
AllergivänligNej
Lämplighet för familjer med barnBra
Rekommenderad bostadsstorlekStörre lägenhet, helst hus med en liten trädgård
Kända sjukdomarÖgonsjukdomar, ledsjukdomar
Kostnad20 000 – 40 000 kr
Bästa uppfödaren 2023Lagottoklubben
Faktaruta

Historia och ursprung

Lagotto Romagnolo har sitt ursprung i regionen Romagna i Norditalien, där den har använts för att spåra tryffel i århundraden – en så kallad tryffelhund. Rasen har en lång historia och har alltid varit högt värderad för sin skicklighet när det kommer till spårning. Av den orsaken kan de även användas som apporterande fågelhundar om de tränas från en ung ålder – detta då de i princip har lika bra syn som en falk och kan se igenom grumligt vatten och bita tag i den skadeskjutna fågeln. Därför benämns de inte sällan som en italiensk vattenhund, d.v.s. en hund som avlats fram för att utföra uppdrag i vattenmiljö.

I mitten av 1900-talet blev rasen dock allt mer sällsynt, men en grupp italienska uppfödare började arbeta för att bevara den. Deras insatser ledde till att lagotto romagnolo blev erkänd som en officiell ras i Italien på 1980-talet. Och bara 20 år senare såldes de första valparna hos svenska uppfödare, och resten är – som man säger – historia.

Utseende och personlighet

Lagotto Romagnolo är en medelstor hund med en kraftig och muskulös kropp. Emellertid syns inte detta utifrån på grund av deras tjocka, fluffiga päls – som skyddar dem från väder och vind; något som särskilt behövdes på de italienska böljande landskapen för ett par hundra år sedan. Så låt inte deras yttre bedra dig, de har en imponerande muskelstyrka!

När det gäller personlighet är denna hund en livlig, nyfiken och framförallt social hund. Vidare är de högst lärvilliga och blir stimulerade av nya utmaningar.

Motion och aktivitet

Som de flesta hundar tarvar även denna ras frekvent motion och aktivitet. Därför är de idealiska för människor som har en aktiv livsstil, eftersom de gärna går långa promenader och även är mycket lämpade för jakt och annan form av fysisk aktivitet. Grundkravet är mellan 2-4 långpromenader varje dag. Så om du är en friluftsmänniska så kommer du ha en perfekt kompanjon i en lagotto romagnolo.

Hälsa

Generellt sätt är detta en frisk och hälsosam hundras, men de drabbas dessvärre av några vanliga hälsoproblem, inklusive hud- och ögonproblem. Inte sällan lider de också av ledproblem som artros, så det är viktig att se till att de får regelbunden motion och träning för att hålla lederna starka – men också vila så lederna inte slits för mycket. Aktivitet och motion i all ära – men vilodagar är också hälsosamt.

6 fördomar om lagotto romagnolo

  1. De är bara till för jakt – De är allsidiga hundar som är lämpliga för en mängd olika aktiviteter, inklusive jakt, apportering, utställningar och tävlingar.
  2. De har ibland dödats på grund att de är så bra på tryffelletning – Detta stämmer faktiskt. Förr i tiden blev många tryffelletare arga för att de som ägde denna hund leta upp all tryffel så det inte fanns någon kvar på somliga områden, med följden att somliga hundar dödades för att helt enkelt sätta stopp för deras effektiva tryffelletning.
  3. De är svåra att träna – Detta är en fördom då lagotto romagnolo är vida kända för att vara lärvilliga och snabba på att snappa upp kommandon och önskade beteenden.
  4. Dyra – Även om det är sant att lagotto romagnolo är en sällsynt hundras, är det inte sant att de är dyrare än genomsnittet för hundraser. Du kan hitta dessa hundar till salu i alla prisklasser, och priset varierar beroende på deras stamtavla och bakgrund, samt kvaliteten på uppfödaren.
  5. Olämpliga för stadsliv – Detta är felaktigt då rasen är högst anpassningsbar och kan utan problem trivas i både stads- och landsbygdsliv. Givetvis måste man ha en någorlunda stor bostad så de kan röra sig fritt, men de har inga större problem med tutande bilar eller plötsligt höga läten.
  6. De kommer dåligt överens med andra djur – De är mycket sociala och vänliga med andra djur, inklusive andra hundar – och katter.

Vanliga frågor och svar om lagotto romagnolo

Vad kostar en lagotto romagnolo?

Priset varierar beroende på deras uppfödare, men generellt sätt ligger priset mellan 20 000 – 40 000 kronor.

Hur mycket väger de?

En fullvuxen lagotto brukar väga mellan 15 – 20 kg.

Är den lämplig som apporterande fågelhund?

Ja, det är en mycket duktig apporterande fågelhund på grund av deras utmärkta syn och simförmåga.

Hur lång är den i mankhöjd?

En vuxen lagotto brukar vara mellan 40 – 45 cm i mankhöjd.

Trivs de med att bo i en lägenhet?

Ja, förutsatt att de får tillräckligt med motion och träning. Helst 3 promenader per dag.

Är lagotto romagnolo lämplig som första hund?

De kan vara lämpliga för nybörjare med rätt engagemang och förståelse för hundträning. Men är du inte beredd på arbetet som krävs så är det bättre att du skaffar dig en mindre hund som första hund, förslagsvis goldendoodle eller bernedoodle.

Är det en allergivänlig ras?

Nej, de har en långhårig päls och är inte passande för de som är allergiska mot hundar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är lagotto romagnolo en unik och intelligent hundras med en fantastisk personlighet och en stark vilja att tillfredsställa sin familj. Tack vare sitt utomordentliga luktsinne i kombination med att kunna se igenom grumligt vatten, är de särskilt lämpade som apporterande vattenhundar i allmänhet och fågelhundar i synnerhet. Således är de inte enbart effektiva på att spåra upp just tryfflar på den italienska landsbygden. Dock kallas de ofta för tryffelhundar av en anledning.

Dock kräver de – som hundar i gemen – regelbunden motion och stimulans för att vara tillfreds med tillvaron. Tänk på att de också är kända för att drabbas av några vanliga hälsoproblem, så det är viktigt att ta hand om deras hälsa och se till att de får en balanserad och hälsosam kost.

Similar Posts