amerikansk bulldog

Amerikansk bulldog

Amerikansk bulldog är en vänlig, lojal och kärleksfull hundras som har blivit allt mer populär i Sverige de senaste åren. Med sina stora, muskulösa kroppar och sin starka vilja att behaga är dessa hundar perfekta för familjer som söker en livlig och engagerande fyrbent vän. De är också en exceptionellt bra vakthund. Vidare har de givit upphov till den populära engelska bulldoggen.

Snabbfakta om amerikansk bulldog

EgenskaperInformation
UrsprungslandUSA
Mankhöjd50 till 71 cm
Vikt25 och 60 kg
Livslängd10 – 14 år
PälsfärgVit, brun, svart
Pälsvård (frekvens)Vecko- till månadsvis
EnerginivåMedel
TräningsbehovDaglig motion och träning
Lämplighet för familjer med barnJa, men med småbarn måste hundägaren vara med då de kan bli exalterade
Rekommenderad bostadsstorlekStor lägenhet eller hus med trädgård
Kända sjukdomarÖvervikt, hudproblem, ledsjukdomar, andningsproblem, öronproblem
Kostnad15 000 – 30 000 kr
Bästa uppfödaren 2023American Bulldog Club Sweden
Faktaruta

Historia och ursprung

Amerikansk bulldog har sitt ursprung i England, där de ursprungligen användes för att driva tjurar och andra djur under jakt och för att bevaka gårdar och hem. På 1800-talet emigrerade många engelska bulldog-ägare till USA, och deras hundar med dem. I USA användes den snart jaga stora villebråd.

Med tiden förändrades bulldogen i USA, och den blev allt mer muskulös och atletisk. Idag är amerikansk bulldog en av de mest populära hundraserna i USA och har också vunnit popularitet i många andra länder, inklusive Sverige.

Utseende och personlighet

Amerikansk bulldog har ett kraftfullt och muskulöst utseende, med en bred bröstkorg, stora ben och en rund, platt näsa. De flesta är mellan 50 – 71 cm i mankhöjd och väger mellan 25 till 60 kg.

Vad gäller personlighet är amerikansk bulldog en lojal, kärleksfull och glatt sinnad hund. De har en stark vilja att behaga sin ägare och är alltid redo att vara vid deras sida. De är också mycket sällskapliga och trivs i sällskap med både människor och andra djur. Dessutom älskar de barn, däremot tenderar de att vara lite för ettriga i småbarns närhet, så du måste hålla koll på när de leker eftersom de inte alltid är medvetna om sin egen kroppsvikt.

amerikansk bulldog vikt

Träning och motion

Det är en intelligent och uppmärksam hund, men de har också en tendens att vara envisa och sturska. Det är därför viktigt att börja träna dem tidigt och vara bestämd och konsekvent i sin träning. De svarar bäst på positiv förstärkning, såsom belöningar och uppskattning, men det är också viktigt att använda att visa bestämdhet när det gäller gränser och regler – inte att vara för snäll, med andra ord. Samma sak gäller för lydnadsträning för amstaff och american bully – du som hundägare måste vara beslutsam och absolut inte velig.

Vidare har amerikanska bulldogs ett behov av regelbunden motion och aktivering för att hålla sig glada. De gillar att springa, leka och jaga, så det är viktigt att ge dem möjligheter till fysisk aktivitet varje dag. Långa promenader, lekstunder i parken och hundsport är alla bra sätt att aktivera hunden. De behöver minst 1-2 timmars motion varje dag.

Skötsel och vård

Denna hundras har en tät och glansig päls som kräver regelbunden borstning för att hålla den ren och frisk. De är också kända för att fälla relativt mycket päls, så det är viktigt att borsta dem ofta för att minimera mängden hår som sprids i hemmet. Dessutom utsätts deras hud för mindre irritation ju mer bättre pälsvård du ger dem.

Det är också viktigt att ge en amerikansk bulldog en balanserad kost som tillgodoser deras behov av protein, kolhydrater, fett och vitaminer. De är känsliga för viktuppgång, så det är viktigt att hålla koll på deras matintag och se till att de får tillräckligt med motion.

Vanliga hälsoproblem för amerikanska bulldogs

 • Andningsproblem: Eftersom amerikanska bulldogs har kort näsa och täta luftvägar, kan det göra det svårt för dem att andas och leda till sömnapné och andningsproblem.
 • Ledproblem: De är kända för att ha ledproblem som höftdysplasi och artrit på grund av deras storlek och benstruktur.
 • Ögonproblem: American Bulldogs har en benägenhet för ögonproblem som katarakt och glaukom.
 • Hjärtproblem: De är också kända för att stundvis få hjärtproblem, inklusive hjärtsjukdomar och hjärtskador.

Det är viktigt att regelbundet besöka en veterinär för att upptäcka och behandla eventuella hälsoproblem så tidigt som möjligt.

Vanliga frågor och svar

amerikansk bulldog valp
Vad är en amerikansk bulldog?

En amerikansk bulldog är en stor hundras som användes för att fånga boskap och vildsvin av farmare i USA under 1800-talet. De användes tyvärr även som kamphundar på den tiden.

Hur stora är de?

De är normalt mellan 50 till 71 cm i mankhöjd och väger mellan 25-60 kg.

Hur är deras personlighet?

De är kända för att vara lojala, kärleksfulla och vänliga. De är också mycket självsäkra och beskyddande mot sina ägare. Ibland kan de vara lite ettriga och exalterade, men vilken stark hund är inte det?

Hur mycket motion behöver de?

Amerikanska bulldogs behöver regelbunden motion för att hålla sig i form. Eftersom de är muskelpaket behöver musklerna tränas för att inte förtvina. De bör få minst en timmes motion varje dag, men helst mer.

Har de god hand med barn?

Ja, de är vanligtvis mycket goda med barn och blir ofta utmärkta familjehundar. Däremot måste du som ägare ha koll när de leker med särskilt små barn, eftersom de ibland kan bli lite för exalterade vilket gör att leken kan bli ruff.

Är amerikanska bulldogs lätta att träna?

Eftersom de är lojala och samarbetsvilliga är de lärvilliga, men de kan samtidigt vara envisa och kräver således tålamod och regelbundenhet när de tränas från dig som hundägare.

Vilken typ av kost är rekommenderad?

De behöver en balanserad kost med mycket protein och näringsämnen för att hålla sig starka.

För- och nackdelar med amerikansk bulldog

Fördelar

 • Kärleksfulla och lojala: Amerikanska bulldogs är enormt kärleksfulla och lojala till sina ägare och skapar ofta mycket nära band med sina familjer.
 • Utmärkta vakthundar: De har en naturlig vaktinstinkt och är ofta mycket beskyddande om sina ägare och sitt hem.
 • Mjuka och lättsamma: Trots deras stora kroppsbyggnad har de flesta en lugn och avslappnad personlighet – något som förvånar många.
 • Roliga och lekfulla: De är roliga och energiska och älskar att leka och busa med sin familj.
 • Anpassningsbara: Anpassningsbara och kan trivas i många olika miljöer, inklusive stads- och landsbygdsområden.
 • Enkla att ta hand om: Kräver inte mycket pälsvård förutom veckolig borstning med en hundborste.

Nackdelar

 • Andningsproblem: Amerikanska bulldogs har kort näsa och täta luftvägar, vilket kan göra det svårt för dem att andas. Så fort du noterar att detta sker ska du uppsöka en veterinär.
 • Ledproblem: På grund av deras storlek har de inte sällan ledproblem som höftdysplasi och artrit .
 • Ögonproblem: Benägenhet för ögonproblem som katarakt och glaukom.
 • Kräver regelbunden motion: Behöver regelbunden motion vilket kan vara utmanande för ägare som inte har den tiden eller energin att tillgodose deras behov.
 • Envishet: Amerikanska bulldogs kan vara envisa och kräver följaktligen tålamod från dig som ägare, särskilt när de är unga valpar.

Köp en amerikansk bulldog om du…

 • Vill ha en kärleksfull och lojal följeslagare
 • Söker en god vakthund för ditt hem
 • Uppskattar en lekfull personlighet
 • Är en ledartyp som inte har några problem med att vara beslutsam under lydnadsträningen
 • Vill ha en fin vän till dina barn
 • Föredrar lågt pälsvårdbehov

Köp inte en amerikansk bulldog om du…

 • Har en liten bostad, då amerikanska bulldogs behöver utrymme att röra på sig och leka
 • Är osäker med stora och kraftfulla hundar
 • Är allergisk
 • Inte har tid eller energi för daglig motion och träning

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är amerikanska bulldogs är en lojal, kärleksfull och godmodig hundras med en mjuk och lättsam personlighet. De är också en perfekt vakthund och rolig följeslagare som älskar att leka.

Rasen har en relativt hög energinivå och behöver daglig motion och träning för att vara stimulerad. Vidare är de lämpliga för familjer med barn och trivs bäst i en stor lägenhet eller hus med en trädgård. De har en livslängd på ca 10 – 14 år och är kända för att ha ett antal hälsoproblem såsom ledsjukdomar och andningsproblem.

Glöm inte att välja en välrenommerad uppfödare, helst den vi nämnde i faktarutan högst upp i artikeln. På så vis säkerställer du att du får en hund med ett stabilt och harmoniskt psyke.

Similar Posts