kangal

Kangal

Kangal är en stor, stark och respektingivande hundras från Turkiet. Rasen är känd för sin lojalitet, beskyddande natur och förmåga att vakta sin flock med sitt liv. I den här artikeln ger vi dig en komplett guide till allt du behöver veta om Kangal, inklusive historia, utseende, personlighet, nackdelar, vård och träning.

Snabbfakta om kangal

FaktaInformation
RasKangal
UrsprungslandTurkiet
StorlekStor (mellan 50-70 kg)
Livslängd12-15 år
PälsfärgSvart, grå, brun, silver
Pälsvård1 gång / vecka
EnerginivåHög
TräningsbehovMycket
Lämplighet som sällskapshundJa, med tillräcklig träning och socialisering
Lämplighet för familjer med barnJa, men ska introduceras tidigt och tränas ordentligt
KostnadBeror på ålder, kön och uppfödare, men generellt mellan 10 000 – 20 000 kr
Bästa svenska uppfödareSKK

Historia

Kangal är en gammal hundras från regionen Sivas i centrala Turkiet. Rasen har använts i århundraden för att vakta flockar av får och getter mot rovdjur som vargar. I dag är Kangal fortfarande en viktig hundras i Turkiet för att skydda djur och är också mycket uppskattad som sällskapshund i många delar av världen.

Utseende

Kangal har en stark, muskulös kroppsbyggnad med en bred, kraftfull käke och tjock, mjuk päls. Rasen är vanligtvis färgad i en beige eller ljusgrå nyanser med svarta inslag på huvudet och mörka ögonbryn. De utmärks även av sina stora, energiska och alerta ögon i en mjuk bruna färg och är en väluppfostrad hund som ofta en avslappnad och säker hållning.

Personlighet

Det är en intelligent, lojal och beskyddande hund. Rasen har en stark instinkt att vaka över sin flock, vilket gör dem till exceptionella vakthundar. Men det utesluter inte faktumet att rasen är mycket kärleksfulla och känsliga mot sin familj, och har en förmåga att forma starka band med sina ägare, och även små barn.

Samtidigt är det också en mycket beslutsam och självsäker hund, och kräver en erfaren och konsekvent ägare som kan ta ledningen och ge rätt träning och vård. Du får inte vara en person med obeslutsam karaktär om du ska köpa denna hundras, utan du behöver vara bestämd och tydlig.

Vård och kost

Kangal har en tjock och mjuk päls som kräver regelbunden borstning och trimning. Rasen är också känd för att vara en hård arbetare och kräver regelbunden motion och utomhusaktiviteter för att hålla sig frisk och glad.

Det är också viktigt att se till att de får en balanserad kost med tillräckligt med protein och näringsämnen för att stödja sin muskulösa byggnad och aktiva livsstil, som fallet är med många andra muskulösa hundar som t.ex. American Bully. Regelbundna veterinärbesök för vaccin och parasitskydd är också viktiga för att hålla din Kangal frisk över tid.

Träning

Kangal är en mycket intelligent hund som svarar väl på positiv förstärkning och konsekvent träning. Rasen behöver en erfaren och säker tränare som kan ta ledningen och ge rätt träning för att utveckla sin kapacitet och förmåga att vaka över sin flock.

Det är viktigt att börja träningen tidigt och ge regelbunden träning och socialisering för att hjälpa din Kangal att utveckla sina färdigheter och förmåga att samarbeta och komma bra överens med andra hundar och människor.

Träningen bör innefatta en kombination av grundläggande lydnadskommandon, mental stimulering och fysisk motion för att hålla hunden aktiv, frisk och glad.

guide om kangal

Så tränar du din Kangal-hund – steg för steg

Eftersom det som sagt är en intelligent och snabbt lärande hundras som trivs bäst när den har ett syfte och en uppgift att utföra, är det samma sak med själva träningen. Träning och mental stimulans är viktiga för denna hundras, och en steg för steg-lista kan hjälpa till att få ut det mesta av sin träning. Här har du en guide för dedikerad träning för just denna rasen:

 1. Grundläggande kommando

  Börja med att lära in de grundläggande kommandona som ”sitt”, ”stanna”, ”kom”, ”ligg” och ”rulla över”. Dessa kommandon är viktiga för att bygga en god relation mellan dig och din hund, samt för att säkerställa att din hund lyder dig i alla situationer.

 2. Belöningar och positiv förstärkning

  Använd positiv förstärkning och belöningar som godis och beröm för att uppmuntra och belöna rätt beteende.

 3. Mental stimulans

  Utför mentala stimulansövningar som att söka efter godis och föremål, och problemlösning. Dessa övningar hjälper till att utveckla din hunds intelligens och kognitiv förmåga.

 4. Socialisering

  Socialisera din Kangal med andra hundar, människor och platser. Det hjälper till att bygga förtroende och säkerhet hos både dig själv, men också din hund.

 5. Avancerad träning

  När din Kangal har lärt sig de grundläggande kommandona och är väl socialiserad, kan du börja med avancerad träning som apportövningar, agility och andra aktiviteter.

Många är av uppfattningen att detta är en ytterst aggressiv hundras. Så är bara fallet om de inte tränas redan som valp. Därför är träning av Kangal är en särskilt viktig del. Genom att följa denna steg för steg-lista, kan du hjälpa din hund att utvecklas och må bra både mentalt och fysiskt. Konsekvent träning och positiv förstärkning kommer att leda till en väluppfostrad, självsäker och samarbetsvillig hund.

Hur funkar Kangal som sällskapshund i en familj med barn?

Kangal är en mycket lojal och beskyddande hundras som har utmärkt sig som en bra sällskapshund för rätt familj. De har – som vi repeterat flera gånger – en stark instinkt att beskydda sin flock, inklusive sin familj, och är mycket omhändertagande när det gäller potentiella faror. Samtidigt är de mycket lättsamma och vänliga med sina ägare och är kända för att ha en lugn och tillbakalutad personlighet.

När det gäller att umgås med barn är rasen mycket lämpliga sällskapshundar. De är mycket tålmodiga med barn och har en stark instinkt att skydda dem. De är också mycket lättsamma och lekfulla med barn, och har en förmåga att anpassa sig till deras behov och aktivitetsnivå. Därför är det i regel inga problem att introducera en nyfödd bebis till hunden förutsatt att du som förälder har god kontroll och tar det stegvis.

Det är viktigt att notera att även om Kangal är en utmärkt sällskapshund, är de inte lämpliga för alla familjer. De kräver en erfaren och säker hundägare som har den tid och uppmärksamhet som krävs för att träna och socialisera dem ordentligt.

Vanliga frågor och svar

Vad utmärker en Kangal?

En Kangal är en hundras från Anatolien i Turkiet, som är känd för sin lojalitet och skyddande instinkt. De mörka ögonbrynen är det som utmärker dem mest.

Hur stor blir en Kangal när den växer upp?

En vuxen Kangal har en genomsnittlig höjd på 76-81 cm och en vikt på 40-63 kg.

Vad har de för personlighet?

De är väldigt lojala och beskyddande av sin familj. De är också vänliga och sociala, men ibland reserverade med främlingar.

Är de verkligen lämpliga som sällskapshundar?

Ja, de kan vara mycket bra sällskapshundar när de har rätt socialisering och träning.

Funkar de bra med småbarn?

Ja, förutsatt att de haft en harmonisk uppväxt, så är de ofta mycket vänliga och tålmodiga med barn.

Är det en lämplig ras för en första hundägare?

Denna ras kan vara en utmaning för en första hundägare på grund av deras storlek och behov för mental och fysisk stimulans. Vi rekommenderar att du söker professionell rådgivning innan du skaffar en Kangal.

Vad kostar en kangal?

Den kostar mellan 15000 – 30000 kr. Men priset varierar beroende på vilken uppfödare du väljer.

Nackdelar med kangal

 • Du behöver en stor bostad: Kangaler är en stor och kraftfull hundras, och de trivs bäst om de har rejält med utrymme. Därmed passar det inte dig som exempelvis har en trångbodd lägenhet.
 • Kräver mycket träning och motion: De behöver daglig motion och träning, minst 1-3 ggr/dag, för att hålla sig mentalt och fysiskt aktiva, vilket kan vara tidskrävande och ansträngande för ägaren.
 • Kostnad: Kangaler är en dyr ras att köpa, och det kan också innebära höga kostnader för vård och underhåll, inklusive mat, motion och träning.
 • Kräver en erfaren hundägare: De kräver en erfaren och kunnig hundägare som har den tiden och färdigheterna att ge dem den rätta träningen och uppfostran.
 • Tendens att vara reserverade med främlingar: De är ofta reserverade med främlingar och kan vara misstänksamma eftersom de vill skydda sin ägare, särskilt om de inte fått rätt socialisering och träning.
 • Kan vara svåra att hantera: Kangal är en kraftfull hundras och kan dra rejält i kopplet om de blir rädda eller om någon instinkt väcks till liv. Därför måste du ha en bra fysik själv för att kunna kontrollera den.
 • Kräver en stor tid och engagemang från ägaren: Rasen kräver en stor tid och engagemang från sin ägare för att ge dem den rätta uppfostran och träningen, samt för att tillfredsställa deras behov för motion och mental stimulans.
nackdelar med kangal

Uppfödare av kangal i Sverige

Uppfödning av kangal i Sverige är förhållandevis sällsynt. Det finns en mängd olika uppfödare i landet som erbjuder högkvalitativa valpar med god hälsa, bra temperament och utmärkt linjeavel. För att hitta en pålitlig uppfödare är det viktigt att göra sin research, besöka uppfödaren, träffa valparna och föräldrarna och ställa frågor om deras praxis.

Det är också viktigt att kontrollera uppfödarens rykte och att se till att de har godkända certifikat och licenser för sin verksamhet. En bra uppfödare bör också erbjuda stöd och rådgivning under hela hundens liv och vara tillgänglig för frågor och support. Detta är särskilt viktigt för hundraser som har en väldigt stark kroppsbyggnad.

Köp en Kangal om du…

 • Är beredd på att dedikera en stor mängd tid och energi till träning och utbildning.
 • Söker en hund som är en mycket effektiv vakthund.
 • Är beredd på att ha en stor och stark hund i ditt hem.
 • Är bekant med, och vill ha en hund med starkt beskyddande instinkter.
 • Vill ha en hund som är mycket lojal och tillgiven.
 • Vill ha en hund som är mycket intelligent och lätt att träna.
 • Är bekant med och förstår dess ursprung som vakthund.

Köp inte en Kangal om du…

 • Är rädd för stora hundar.
 • Inte är beredd att investera den tid och ansträngning som krävs för träning och utbildning.
 • Inte har den erfarenhet som krävs för att hantera en stark och självsäker hund.
 • Är orolig för hälsoproblem och vill undvika dem.
 • Inte har en säker och tillräckligt stor plats där den kan röra sig fritt och säkert.
 • Inte är beredd att ta på dig ansvaret för en hund som är starkt instinktstyrd.

Slutsats

Kangal är en stark, lojal och beskyddande hundras med en lång historia som vakthund. Rasen kräver en erfaren och säker ägare som kan ta kommando och ge den rätt träning, vård och uppmärksamhet för att utveckla sin fulla potential.

Om du är en erfaren hundägare som söker en kärleksfull, beskyddande vän, är Kangal den perfekta rasen för dig. Säkerställ att du har tillräckligt med tid, resurser och engagemang för att ta hand om den och ge den den kärlek och uppmärksamhet den förtjänar.

Similar Posts