Samojed
Samojed är en förtjusande hundras med rötter som sträcker sig tillbaka till de samojediska folkgruppern i Sibirien. Som en konsekvens av Sibiriens kyliga klimat har denna hund fått en tjock päls som utestänger kyla på ett fantastiskt sätt, och klassificeras således som en polarhund. Vidare utmärks denna hundras av sin tjänstvilliga natur, och har ett nästan kusligt likt mänskligt leende, varför den inte sällan kallas för ”den leende hunden”.
I den här artikeln kommer vi att täcka allt du behöver veta om samojed, inklusive deras ursprung, personlighet, pälsvårdsbehov, för- och nackdelar samt uppfödare. Häng med!
Snabbfakta om samojed
Egenskaper | Information |
---|---|
Ursprungsland | Sibirien (Ryssland) |
Mankhöjd | 16 – 25 cm |
Vikt | 16 – 25 kg |
Livslängd | 10 – 16 år |
Pälsfärg | Vit, krämvit, bisquit |
Pälsvård (frekvens) | Veckovis borstning (Daglig borstning somliga tider på året) |
Energinivå | Hög |
Motionsbehov | 3-4 promenader/dag alternativt 1-2 timmar/dag |
Lämplighet för familjer med barn | Ja |
Rekommenderad bostadsstorlek | Stor bostad med tillräckligt utrymme för rörelse, inte en liten lägenhet |
Allergivänlig | Ja, avsevärt mer än liknande raser med tjock päls |
Kända sjukdomar | Höftdysplasi |
Kostnad | 10 000 – 20 000 kr |
Bästa uppfödaren 2023 | Atletosaba |
Historia och ursprung
Samojedhunden är en av världens äldsta hundraser och har sitt ursprung i Sibirien där de användes för att dra slädar, vaka över boskapen samt ge värme under kalla nätter. Dessa hundar var viktiga medlemmar i det sibiriska samhällena och var högt värderade för sina mångsidiga arbetsförmågor. Först under 1800-talet introducerades rasen i Europa och har sedan dess blivit en populär familjehund och utställningshund runt om i världen.
Den Svenska Kennelklubben (SKK) publicerade den första rasstandarden år 1908.
Utseende & storlek
Hundens pälsfärg är uteslutande bisquit eller gräddvit. Det finns inga andra färger. Storleken är medelstor, och dess muskulatur är mer utvecklad än vad den yttre, fluffiga pälsen indikerar. Detta är nämligen en rejält stark hund, så skenet bedrar bakom den gulliga utsidan. Vidare är pälsen bågformad över ryggen, vilket är ganska ovanligt, men som utstrålar ett ståtligt uttryck.
Personlighet & temperament
Samojed är en arbetsvillig, tjänstvillig och lojal hund som har ett starkt band till sin ägare. De är både godmodiga samtidigt som de är vaksamma och beskyddande. Vidare är denna hund ömsinta med barn och har en god instinkt att vara vänliga även med främlingar. Dock blir hunden lätt irriterad om den inte får regelbunden motion, för man får inte glömma att den är van vid uppdrag såsom draghund och allmänna arbetsvilja – något de alltså måste få utlopp för.
Således bör du ackompanjera den på promenader minst 3 ggr/dag, eller 1-2 timmar/dag. Annars kommer du snabbt bli varse om deras understimulans som manifesteras i att de börjar skälla.
Pälsvård
Samojedhunden har som sagt en tjock och värmande päls och kräver regelbunden borstning för att bibehålla dess glans. Pälsen är också känd för att fälla under vissa årstider, så det är viktigt att hålla ett noga öga på det och rengöra det regelbundet. Du ska borsta den minst en gång per vecka, och har pälsen blivit blöt av regn eller efter ett bad så måste du torka den snustorr, annars ökar risken för eksem – nåt du definitivt måste känna till innan du bestämmer dig för att köpa en samojed.
Vanliga frågor och svar
En vuxen samojed väger vanligtvis mellan 16-25 kg.
De blir vanligtvis mellan 16-25 cm i mankhöjd beroende på om det är en tik eller hanhund.
Generellt sett kan man förvänta sig att betala mellan 10 000 – 20 000 kronor från en välrenommerad uppfödare.
Historiskt sett har de använts som klövjehundar, draghundar, jakthundar, vakthundar samt renvallare. Därmed är det en ytterst mångsidig ras.
Det är viktigt att välja ett foder som är rikt på protein och lågt på fett. Ett högkvalitativt torrfoder eller ett foder som är anpassat för aktiva och större hundar är ett bra val.
De behöver borstas ungefär en gång i veckan.
Det finns många uppfödare av samojeder i Sverige, och det är viktigt att välja en pålitlig och ansvarsfull uppfödare. Vi på hundtassen.se rekommenderar atletosalba.
Ja, den är betydligt mer allergivänlig än de flesta raser med såhär tjock päls.
De lever i regel mellan 10 – 16 år.
Ja, men bara om de inte torkas rejält när de blivit blöta. Därför måste man antingen torka de grundligt med 2-3 handdukar, alternativt använda en riktigt effektiv fön. Detta är givetvis tidskrävande, men fullständigt grundläggande om du vill att din samojed inte ska utveckla eksem.
För- och nackdelar med samojed
Fördelar
- Utomordentlig arbetshund: I gamla Sibirien användes denna hundras bl.a. som draghundar, klövjehundar, renvallare, jakthundar samt trädskällare för ekorrar och fåglar. Således skyr de inte arbete – tvärt om, de älskar att ha en uppgift att utföra. Därmed är det inget sofflock!
- Vackert utseende: Samojeder har en tjock, fluffig päls som har ett distinkt, vackert utseende som har gjort dem till en av de mest älskade hundraserna i världen.
- Lojala och ömsinta: Samojeder är högst ömsinta gentemot sin människoflock, inte minst mot barn, vilket gör dem till en utmärkt familjehund.
- Bra vakthundar: De är förträffliga vakthundar på grund av sin beskyddande instinkt i kombination med dess starka muskulatur som gömmer sig under den fluffigt förtjusande och krämvita pälsen
Nackdelar
- Kräver regelbunden pälsvård: Veckolig borstning är ett måste. Under vissa delar av året behöver du borsta den oftare.
- Känsliga för eksem: Torkar du inte en samojed snustorr efter pälsen blivit blöt så är risken för eksem extremt hög.
- Stundvis irriterade: De har en tendens att skälla mycket, särskilt när de är ivriga att arbeta. Eftersom att de historiskt använts till så många olika arbetsuppgifter, måste de i en modern kontext få utlopp för detta i form av daglig motion och aktivitet. Annars blir de irriterade.
- Känsliga för värme: På grund av deras tjocka päls är de känsliga för värme och överhettning, så det är viktigt att se till att de hålls i skugga och har tillgång till vatten under varma dagar.
Det är viktigt att notera att alla hundar har sina egna unika personligheter och behov, och att det är viktigt att väga för- och nackdelar noga innan man bestämmer sig för att skaffa en samojed eller någon annan hundras.
Köp en samojed om du…
- Behöver antingen en draghund, klövjehund, renvallare och trädskällare.
- Inte har problem med veckolig borstning
- Är förberedd på att torka den grundligt varje gång den blir blöt för att inte eksem ska uppstå.
- Har en stor trädgård eller en gård där din samojed kan röra sig fritt.
- Vill ha en hund som också fungerar som en bra vakthund, eftersom samojeder har en instinkt att beskydda sina ägare.
- Vill ha en familjehund som är tålmodig och ömsint med barn.
- Vill ha en vacker hund med en fager päls.
Köp inte en samojed om du…
- Är en person som hellre ligger hemma i soffan och kolla på Netflix än att gå ut på äventyr i naturen.
- Saknar tid för behovet av pälsvård som krävs.
- Bor i en liten lägenhet eller har begränsat utrymme där din hund inte kan röra sig fritt.
- Har en livsstil som innebär mycket resande eller är borta från hemmet under längre perioder.
Undvika oseriösa uppfödare av samojed

Tyvärr finns det många oseriösa uppfödare av denna hundras. Orsaken är att de är så enormt populära vilket innebär att många försöker tjäna en snabb hacka. Därför är det essentiellt att välja en ansvarsfull och etisk uppfödare – och det är faktiskt ditt eget ansvar, ingen annans.
En dålig uppfödare kan ha negativa konsekvenser för hundens hälsa och beteende. Här är några tecken på en uppfödare av samojed man bör undvika:
- Köp aldrig en samojed vars pris överstiger 20 000 kronor: Enligt rasklubben så får denna hundras inte säljans för över 20 000 kronor – detta är med andra ord ett tecken på en oseriös uppfödare och ska således undvikas till varje pris. Bara för att de kostar mer betyder det inte nödvändigtvis att valparna fått bättre vård & omsorg.
- Kontrollera levnadsförhållanden för hundarna: En dålig uppfödare kan hålla hundarna i trånga eller skitiga förhållanden. Om din intuition viskar till dig att nåt inte står rätt till – välj en annan uppfödare.
- Bristande hälsovård: En ansvarsfull uppfödare bör ge hundarna regelbunden veterinärvård och hälsotester. Dessa tester ska kunna redovisas till dig som köpare. Därför bör du efterfråga dessa tester, och om de inte kan uppvisa dem ska du vända på klacken.